OVO JE HRANA KOJA SPREČAVA OPADANJE KOSE Pet stvari koje biste trebali da jedete za bujnije i zdravije vlasi
Foto: Shutterstock

Ako primetite značajno opadanje kose u određenom periodu života, možda bi trebalo da razgovarate sa lekarom o određenim terapijama ili lekovima.

U međuvremenu, postoje namirnice koje vam mogu pomoći u borbi sa ovim problemom.

Orasi

Orasi su jedna od najzdravijih grickalica koje možete pronaći.Poznato je da pomažu u snižavanju holesterola, kontroli dijabetesa i usporavanju procesa starenja.I, kao da te prednosti nisu dovoljne, orasi takođe mogu pomoći u sprečavanju gubitka kose.

"Orasi sadrže hranljive materije koje su važne za zdraviju dlaku i sprečavanje gubitka vlasi, kao što su vitamin E, omega-3 masne kiseline, cink, selen i proteini", kaže dr Lisa Jang za Eat This, Not That.

Masne ribe

"Losos i druge masne ribe su bogate omega 3 masnim kiselinama, vitaminom D i proteinima.Losos sadrži selen i vitamin B, koji su svi važni hranljivi sastojci za zdravu kosu", kaže dr Jang.

Unošenje dovoljno omega-3 masnih kiselina u vašu ishranu je važno za mnoge zdravstvene funkcije, ne samo one koje se odnose na vašu frizuru. Telo ne može samo da proizvodi omega-3 masne kiseline, pa je od vitalnog značaja da se unose ishranom.

Jaja

Bez obzira na to da li ih ujutro jedete umućena za doručak ili ih kuvana stavite u salatu, jaja mogu biti odličan dodatak vašoj ishrani, kako biste sprečili gubitak kose.

"Jaja sadrže hranljive materije za zdravu dlaku kao što su biotin, cink i selen koji je antioksidant", kaže Jang. "Ona su takođe bogata proteinima, što je važan nutrijent koji pomaže u sprečavanju opadanja kose.U stvari, otkriveno je da dijete sa niskim sadržajem proteina dovode do gubitka vlasi."

Protein i surutka

Pošto su proteini tako važna komponenta u nezi vaše kose, dopuna u vidu šejka ili proteina u prahu je uvek dobra opcija.

Dobar izvor proteina je i surutka, koja je takođe i lako svarljiva.

Paprika

Još jedan ključni nutrijent koji može pomoći kod gubitka vlasi je vitamin C. Jedna studija objavljena u časopisu The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology pokazala je da su žene sa proređenom kosom rešile ovaj problem nakon što su uzimale vitamin C u tabletama.Iako postoji mnogo namirnica koje sadrže vitamin C, paprike se naročito preporučuju zbog velike količine spomenutog vitamina.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading