GRADSKI VRTLARI PORUČUJU Evo koja pitanja treba sebi da postavite ukoliko se odlučite da pravite baštu na balkonu
Foto: Shutterstock

Kako započeti baštu bez odgovarajućeg dvorišta?Ako imate balkon ili pristup krovu zgrade, možete da planirate širok spektar povrća, začinskog bilja, cveća, pa i vinove loze u saksijama! Evo nekih stvari o kojima treba razmišljati kada se bavite baštovanstvom na balkonu.

Da li vaša zgrada to dozvoljava

Pre nego što počnete, obavezno proverite pravila.Neke zgrade ne dozvoljavaju bilo kakve biljke na balkonima ili dozvoljavaju samo cveće (jer povrće može privući ptice ili štetočine).

Koje su biljke najbolje

Odabir pravih biljaka je najvažniji.Ne gubite prostor na nešto što neće napredovati, a količina sunčeve svetlosti je najkritičnije pitanje.Da li vaš balkon gleda na jug i dobija direktno sunce tokom celog dana? Kaktusi, mnogo cveća i većina povrća - ako se dobro zaliva - radovaće se tome. Ako je balkon okrenut ka severu ili je veći deo dana u senci, pogledajte biljke kao što su paprat i begonije.Neki zeleniši poput blitve, spanaća ili zelene salate mogu rasti sa manje od pola dana sunca.Većini povrća treba najmanje 6 do 8 sati sunca dnevno da bi zaista dobro raslo i rađalo.

GRADSKI VRTLARI PORUČUJU Evo koja pitanja treba sebi da postavite ukoliko se odlučite da pravite baštu na balkonu

Foto: Shutterstock

 

Da li je vetrovito

Budite svesni ekstremnih uslova.Što ste više, verovatno ćete imati više vetra, a vrući vetrovi koji suše nisu dobri za biljke.Postavite rešetke koje mogu malo da blokiraju, a istovremeno pružaju podršku za penjuće lozice.Takođe će dodati dodir privatnosti.

Koliko je vruće

Toplota obično predstavlja problem, recimo, zelena salata bi jednostavno uvenula, ali će sukulenti napredovati! Ako imate prostora, dodajte sto i stolice i uživajte u sedenju među zelenilom. Ako je vaša lokacija previše bučna, fontana koja žubori ili neki hvatači vetra (zvona za vetar) mogu pomoći da dodate malo umirujućeg zvuka.

Koliki je vaš prostor

Ako je mali, predlažemo da počnete skromno s nekoliko saksija.Morate da shvatite koliko vremena imate za baštu i da ne preterujete.Rasporedite uzdignute leje oko spoljnih ivica da biste definisali prostor, a zid iskoristite da okačite korpe i zidne džepove.

Da li želite svoju hranu

Verovatno nećete moći da uzgajate dovoljno hrane da zadovoljite sve svoje potrebe, ali pasulj, zelena salata i čeri paradajz daće vam svež ukus leta. Budite sigurni da se nalaze na mestima s najviše sunca.

Imate li vremena

Održavanje je važno u maloj bašti.Kada su biljke u saksijama umesto u zemlji, potrebno ih je češće zalivati.Ovo je još jedan razlog da razmotrite navodnjavanje kap po kap.Budite sigurni da se povrće bere kada sazri da bi biljke bile produktivne.

GRADSKI VRTLARI PORUČUJU Evo koja pitanja treba sebi da postavite ukoliko se odlučite da pravite baštu na balkonu

Foto: Shutterstock

 

A budžet?

Pazite da ne kupujete samo gotove biljke osim ako ne želite da potrošite bogatstvo.Pokušajte da pronađete saksije na rasprodajama.Kupite seme ili zamolite prijatelje da ga s vama podele.Pretvorite limenke za kafu u slatke posudice (probušite rupe na dnu).Jedina stvar na koju zaista treba da potrošite prilično novca je kvalitetna zemlja za saksije.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading