AKO NISTE ZNALI Zagralj leči i smiruje
Foto: Pixabay

Istraživači univerziteta Karnegi Melon u Pensilvaniji tvrde da osobe koje se više grle imaju manje simptoma i znakova infekcije i pomažu im da ostanu mirni i prisebni u teškim situacijama.

- Grljenje može da smanji broj otkucaja srca, pri čemu se smanjuje i krvni pritisak, napetosti nestaju a to automatski utiče na lučenje hormona oksitocina, koji dovodi do osećaja poverenja i povezanosti - objašnjava psiholog Majkl Marfi, koji je vodio istraživanje.

Prema procenama istraživača, dovoljno je da u zagrljaju ili srdačnom kontaktu s nekim provedete šest minuta na dan.

- Ljudski dodir deluje smirujuće, pa su zagrljaj i držanje za ruke odlični u borbi protiv stresa jer podstiču i proizvodnju serotonina, koji je inače prirodni antidepresiv - dodao je Marfi.

Ovom studijom otkrili su da je zagrljaj efikasno rešenje i za verbalne konflikte ne samo parova već i u poslovnom okruženju.

U studiji su dve nedelje posmatrali stotine ljudi posle neprijatnih situacija, a pošto su se zagrlili bili su boljeg raspoloženja i vidno opušteniji.

- Svađa sa nekim iz okruženja uznemirava i emocionalno i fizički, a taj nagomilani stres može izazvati anksioznost, paranoju, osećaj usamljenosti i depresiju.Dodir ublažava sve te efekte i vraća osećaj sigurnosti i spremnost da prevaziđemo neslaganje koje je dovelo do rasprave - zaključio je Marfi.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading