NAPRAVITE BAŠTA IZ SNOVA  Cveće koje morate da zasadite ovog proleća
Foto: Shutterstock

Priprema zemljišta za uzgajanje cveća je uveliko u toku. Mi za vas izdvajamo 8 izvanrednih i prelepih sorti baštenskog cveća koje su idealne za sadnju baš u rano proleće.

NAPRAVITE BAŠTA IZ SNOVA  Cveće koje morate da zasadite ovog proleća

Foto: Shutterstock

NAPRAVITE BAŠTA IZ SNOVA  Cveće koje morate da zasadite ovog proleća

Foto: Shutterstock

 

 

Dan i noć je biljka koja se obično sadi u jesen, ali je sadnja zastupljena i na proleće. Drugi naziv joj je poljska ljubičica pošto spada u porodicu ljubičica. Sadi se u saksije srednje veličine u koju se stavlja oko pet semenki. Neophodno je redovno zalivanje. Cvet je veliki, ljubičaste boje, može biti jednogodišnja ili dvogodišnja biljka, zavisno od toga kada je posađena.

Petlova kresta seje se u rano proleće, u martu kao rasad ili u aprilu direktno u baštu. Ako jednom posejete ovu biljku, godinama se sama zasejava, tako da je mnogi svrstavaju u perene. Pri temperaturi 18-25°C uz redovnu negu, niče za 7-14 dana. Sade se na međusobnom rastojanju od 30-40 cm biljka od biljke, ako su u pitanju visoke sorte, dok kod niskih sorti ono iznosi 20 cm. Njeno seme se lako prikuplja. Uzmemo jednu posudu, postavimo je ispod precvetalih cvetova i polako ih protresemo. Odgovara joj bogato humusno zemljište. Presađivanje dobro podnosi.

Petunija spada u sezonske ukrasne biljke koja je zastupljena u dosta boja. Nego ove biljke je jednostavna i laka. Traže redovno zalivanje i uklanjanje starih cvetova kako bi tokom čitavog leta bile u punom sjaju.

CVEĆE

Foto: Shutterstock

 

Lepi čovek ili lepi dečko – vrlo popularan cvet u baštama kog treba posejati u proleće na otvoreno, ili u saksije nakon poslednjeg mraza a kasnije se rasadi (najbolje u periodu sredine i krajem maja), iako značajan broj mladih biljaka prilikom presađivanja ugine. Zemljište se redovno zaliva, i već za 6–8 nedelja mlade biljke cvetaju. Ovo je jednogodišnja baštenska biljka, grubog, žbunastog oblika. Raste uspravno sa dugom, tvrdom i čvrstom stabljikom koja može biti jednostavna ili razgranata, na kojoj se nalazi po jedan cvet koji su glavičastog oblika.

Kadifa je biljka koja je veoma otporna na sve vremenske uslove. Treba je redovno zalivati i đubriti. Osušene cvetove treba odstraniti i mogu se sačuvati za sledeću godinu. Karakteristična boja za kadifu je narandžasta. Pretežno je zastupljena u baštama ali se mogu uzgajati i u saksiji na terasi.

Ukrasni suncokret treba sejati kada se setveni sloj ugreje na ok 8 °C, a to je početkom aprila i to na dubinu od oko 5 cm (8 cm je donja granica za setvu). Biljke nikad ne treba saditi na isto mesto najmanje dve godine.

Lobelija je cvet karakteristične plave boje. Nakon cvetanja treba ih odstraniti kako bi došlo do formiranja novih. Prilikom sadnje seme se ne prekriva tankim slojem zemlje pošto zahteva dosta svetlosti. Dovoljno je blago pritisnuti u površinski sloj zemlje. Voli zasenjene delove vrta. Može se gajiti i u saksiji.

Zečje uši – višegodišnja biljka koja u proleće uvek ponovo rađa. Ako je do sada niste imali u svojoj baštici ovo proleće je idealna prilika da je zasadite. Zečje uši cveta u kasno proleće i rano leto. Cvetovi su mali beli ili ljubičasto-rozi. Biljka je zimzelena, ali može “umreti” tokom hladnih zima i regenerisati novi rast iz krune u proleće. Listovi su nežni i meki baš kao uši u zeca.

Komentari (0)

Loading