NEOPHODNO JE DA UNOSITE OVE VITAMINE I MINERALE Za rast, volumen i sjaj kose
Foto: Shutterstock

Verovatno ste pribegli brojnim preparatima koje se nanose direktno na kosu, ako ste primetili da vam je kosa beživotna. Ali, pravi problem ponekad leži unutar samog organizma.

Posebno se problemi sa kosom mogu javiti u periodima velikog stresa.

Zašto se to događa?Naime, u stresnim periodima, telo da bi opstalo šalje sve hranljive materije u vitalne organe, a to definitivno nije kosa.

Stoga se dešava da ona kosa ostane bez minerala i vitamina koji su joj potrebni.

Zato, potrudite se da unesete više vitamina koji će ojačati vaš organizam i obezbediti celom telu, od glave do pete, neophodne materije!

1.Vitamin D

Lekari najčešće savetuju unošenje ovog vitamina kako bi se ojačao nervni sistem, ali vitamin D ima i sjajno dejstvo kada je kosa u pitanju - ubrzava i podstiče rast novih ćelija i pomaže u stvaranju novih folikula dlake.

2.Magnezijum

Magnezijum je neophodan našem organizmu, budući da je uključen u čak 300 metaboličkih procesa u organizmu! Ono što treba da znate jeste da se magnezijum nalazi u svakoj vašoj ćeliji u telu, tako da je izuzetno važno da ga unesete putem hrane ili suplemenata.

3.Vitamini B-grupe

Kao i vitamin D i vitamini B grupe izuzetno su važni za normalno funkcionisanje celokupnog nervnog sistema, pa ih lekari često preporučuju kod ublažavanja simptoma mnogih bolesti nervnog sistema.

Osim toga ovi vitamini su ključni za zdravlje jetre, kose, očiju i kože.

4.Jod

O jodu se uglavnom zna da stimuliše i omogućava optimalan rad štitne žlezde, ali važan je i za ubrzavanje rasta kose i održavanju njene snage, volumena i živosti. Zbog svog izuzetnog antibakterijskog i antiseptičnog svojstva može pomoći u dubinskom čišćenju folikule dlake.

Zapravo štitnoj žlezdi je jod preko potreban kako bi proizvodila hormone koji su potrebni za zdravu i gustu kosu.

5.Cink

Cink igra važnu ulogu u obnavljanju strukture kose i tokom njenog rasta, ali je neophodan i za optimalno fukncionisanje lojnih žlezda. Upravo zbog toga, čest razlog gubitka kose može biti nedostatak cinka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading