GAJITE PEČURKE KOD KUĆE Ako vam se prijedu gulaš ili čorba od gljiva, dovoljno je da odete u svoj podrum ili šupu
Foto: Shutterstock

Verovatno volite pečurke - ali da li ste ikada razmišljali da ih uzgajate? Male gljive brzo rastu i relativno se lako održavaju, u zavisnosti od sorte. Evo šta treba da znate da biste uzgajali pečurke iz udobnosti svog doma. Uzgajanje kod kuće može izgledati čudno jer mnoge sorte rastu u šumama, na drveću ili pod zemljom, ali postoje neke koje možete gajiti u zatvorenom prostoru. Uz malo truda i sreće, imaćete jestive užitke u roku od nekoliko nedelja.

Šta treba znati pre početka

Iako ne zauzima puno prostora, uzgoj pečuraka kod kuće zahteva tamnu, vlažnu lokaciju. Pronađite malo mesto u svom domu koje ćete da prskate vodom dva puta dnevno. Neće vam trebati ništa više od pečuraka i supstrata. Dok povrće i voće rastu iz semena, pečurke rastu iz mikroskopskih spora, a one rastu u različitim vrstama supstrata kao što su drvo, piljevina, kompost ili slama. U zatvorenom prostoru mogu se gajiti kremini, enoki, maitake, portobelo, šitake i šampinjoni, ali svaka zahteva posebne uslove. 

GAJITE PEČURKE KOD KUĆE Ako vam se prijedu gulaš ili čorba od gljiva, dovoljno je da odete u svoj podrum ili šupu

Foto: Shutterstock

 

Potrebni uslovi

Hladno, tamno i vlažno su omiljene reči. Treba ih držati na sobnoj temperaturi - ili čak malo hladnijim - i stalno vlažiti. Kuhinja, podrumi, kupatila, garaže ili čak prostor ispod lavaboa su takođe dobra vlažna okruženja za njih.

Kako uzgajati pečurke

Korak 1: Napunite posudu supstratom

Počnite s poslužavnikom ili dugačkim kontejnerom koji je dubok najmanje 15 centimetara. Napunite ga kompostom, a zatim raširite mrest na vrhu. Pokrijte sa 2-3 centimetra supstrata.

Korak 2: Stavite supstrat na toplo mesto

Da bi mrest gljiva kolonizovala supstrat, potrebno je da je stavite na toplo mesto.

Korak 3: Neka podloga ostane vlažna

Moraćete da poprskate supstrat vodom da bi ostao vlažan, ali ne i mokar. U najmanju ruku, potrebno je direktno prskati dva do tri puta dnevno. Možete pokriti plastičnom kesom ili kutijom da biste održali vlažno okruženje.

Korak 4: Ohladite pečurke

Posle nekoliko dana trebalo bi da vidite da na vrhu podloge počinju da se formiraju sitne bele izrasline (micelijum). U ovom trenutku, pečurke su se kolonizovale, pa ih treba staviti u frižider ili na neko veoma hladno mesto na kratak period pre nego što ih premestite na hladno, tamno i vlažno mesto u vašem domu za konačne plodove.

Korak 5: Vreme žetve

Nastavite da prskate svoje pečurke svakodnevno kako biste održali visoku vlažnost u okolini i trebalo bi da budu spremne za berbu u roku od nekoliko nedelja.

GAJITE PEČURKE KOD KUĆE Ako vam se prijedu gulaš ili čorba od gljiva, dovoljno je da odete u svoj podrum ili šupu

Foto: Shutterstock

 

Briga o pečurkama

Generalno, pečurkama nije potrebno mnogo svetlosti jer više vole tamna okruženja. Važno je imati na umu da direktna sunčeva svetlost nikada nije dobra ideja. Iako pečurke uspevaju u vlažnom okruženju, ne moraju da piju puno vode. Prskanje dva puta dnevno funkcioniše sasvim dobro.

Berba i čuvanje

Pečurke su obično spremne za berbu kada glavica završi sa formiranjem. Međutim, možda neće izgledati kao gljive na koje ste navikli. Savršeno su bezbedne za jelo, ali nisu savršene. Kada ih uberete, čuvajte ih u frižideru do dve nedelje u papirnoj kesi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading