kuvanje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kada odlučite da kupite novi šporet, potrebni su vam sati i sati da proučite razne vrste koje postoje kako biste doneli konačnu odluku. Ugradni ili ne, od kojeg materijala, kombinovana ploča ili cela ravna... Indukcioni šporeti i ugradne ploče su u poslednje vreme popularni, pošto se na njima hrana brže skuva, pa se troši manje struje, a i bezbednije su za upotrebu.

PREDNOSTI I MANE Šta sve treba da znate pre nego što odlučite da kupite ravnu ploču za kuvanje

Foto: Shutterstock

 

Sigurnije od klasičnog šporeta

Kod indukcione ploče ili šporeta nema dodira šerpe s izvorom toplote kao što je slučaj sa strujom ili plinom. Šerpa se greje, a ploča je hladna, tako da ne možete da se opečete, a bezbedna je i  ako imate malu decu. Duplo brže se zagreje od klasičnih šporeta, pa se i jelo brže skuva, a time se troši i manje struje ili plina.

PREDNOSTI I MANE Šta sve treba da znate pre nego što odlučite da kupite ravnu ploču za kuvanje

Foto: Shutterstock

 

Brže kuvanje i druge prednosti

- Bezbednija je. Ne možete da se ispečete dok kuvate niti da zapalite krpu, jer ploča ostaje hladna i kada radi pošto se zagreva samo posuđe.

- Utvrđeno je da na indukcijskoj ploči šest litara vode u šerpi može da provri za manje od 15 minuta, što je mnogo brže nego na klasičnim šporetima.

- Efikasnija je za kuvanje jer se toplota ne gubi oko šerpe kao kod šporeta na struju ili plin.

- Možete precizno da podesite temperaturu, a kada isključite šporet dovod toplote odmah prestaje. Nasuprot tome, šporet na struju se sporo zagreje i ohladi, a kod plina ne možete precizno da podesite temperaturu.

PREDNOSTI I MANE Šta sve treba da znate pre nego što odlučite da kupite ravnu ploču za kuvanje

Foto: Shutterstock

 

Visoka cena i ostali nedostaci

- Visoka cena je najveći nedostatak indukcione ploče - šporeti na struju i plin su mnogo jeftiniji. Ipak, novac će vam se vremenom isplatiti, jer ova ploča potroši manje struje od klasične ravne ploče.

- Indukciona ploča povremeno proizvodi zveckajući zvuk, koji može da vas nervira. On nastaje kada snizite temperaturu, zbog velike količine energije koja se prenosi na posuđe.

- Morate da imate posebne šerpe, jer na indukcionoj ploči možete da koristite samo posuđe od nerđajućeg čelika. Proverite da li možete koristiti svoje stare šerpe tako što ćete zalepiti magnet za njihovo dno, pa ako on ostane, možete ih koristiti na indukcionoj ploči.

- Treba da se naviknete na način stavljanja šerpi. Da bi se ploča aktivirala, one treba da se postave u sredinu grejnog mesta i ne smeju da budu previše male.

PAŽNJA Čistite oprezno

Pošto se indukciona ploča pravi od ravnog stakla, treba pažljivo da pomerate šerpe i tiganje po njoj, jer se lako izgrebe. Lako ćete je očistiti prirodnim sredstvima - rastvorom sirćeta i vode, ali je izuzetno efikasna i pasta za pranje zuba. Na tupfer nanesite pastu, lagano utrljajte na površinu ploče i na kraju prebrišite mokrom krpom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading