Sprečavaju nastanak buđi: Ove sobne biljke mogu da upiju vlagu
Foto: Shutterstock

U hladnijem periodu godine, problemi sa vlagom se javljaju u velikom broju domova, usled brojnih faktora.

Crne fleke na plafonu i zidovima ne predstavljaju samo estetski problem i ne stvaraju samo potrebu za što skorijim krečenjem.

Vlaga i buđ mogu da stvore probleme osobama koje pate od infekcija i bolesti respiratornih organa, zbog čega je njima posebno važno da spreče ove neprijatne pojave.

Najbolja rešenja su uvek ona najjeftinija i najdostupnija, a kao i uvek, bolje je nešto sprečiti nego “lečiti”, odnosno, boriti se sa tim. Sprovedena istraživanja su pokazala da u prostorijama sa biljkama može biti između 40 i 60 odsto spora buđi i raznih bakterija.

Zbog toga je najtoplija preporuka da što pre nabavite sobne biljke, a ove tri se posebno ističu po vojim sposobnostima da apsorbuju vlagu.

Uz to, veoma su dekorativne.

Palme

Palme su sjajne za kontrolu vlažnosti vazduha. Pored većih palmi, koje treba da držite i u većim saksijama, efikasne su i manje vrste.

Spatifilijum

Lišće efikasno upija vlagu iz vazduha, a belo cveće predstavlja elegantnu, ali svedenu dekoraciju. Ova biljka dobro uspeva i u mračnijim prostorijama, ali treba da vodite računa o tome da mu ne prilaze kućni ljubimci, jer može biti otrovan.

Bršljan

Osim toga što upija vlagu i sprečava nastajanje buđi, bršljan je koristan i zato što upija štetne toksine iz vazduha, poput benzena i formaldehida. Kako bi uspeo, potrebno je da ga stavite na osvetljeno mesto, ali da zraci sunca ne biju direktno u njega.

Bršljan, takođe, voli često zalivanje, ali imajte u vidu da je njegovo lišće otrovno za kućne ljubimce.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading