Želite da ubrzate rast kose? Sve što vam je potrebno je crni čaj
Foto: Shutterstock

Suva i oštećena kosa, koja opada, može se donekle oporaviti, ukoliko se ispira crnim čajem. Iako, delotvornost crnog čaja još uvek nije u potpunosti dokazana, ovaj napitak godinama se koristi za negu kose. Smatra se da visok sadržaj kofeina u crnom čaju može stimulisati folikule dlake.

Crni čaj pomaže rast kose

Crni čaj je sačinjen od oksidisanih listova biljke Camellia sinensis. Sredstva za ispiranje kose na bazi crnog čaja se koriste vekovima. Čaj se koristi za tamne nijanse kose i ne preporučuje se za svetle boje kose. Nanosi se na opranu mokru kosu i ostavi da deluje, od nekoliko minuta do sat vremena.

Crni čaj sadrži visoku koncentraciju tanina, polifenolnog antioksidansa čija je uloga da neutrališe jedinjenja koja oštećuju ćelije. Konkretno, crni čaj sadrži teaflavine i tearubigine, koji mu daju karakterističnu tamnu boju.  Zbog ovog tamnog pigmenta ovaj čaj može prirodno tamnu kosu osvežiti na izvesno vreme.

Kofein u čaju za zdravu kosu

Crni čaj se koristi i za podsticanje rasta kose, veruje se da visok sadržaj antioksidansa i kofeina u ovoj vrsti čaja revitalizuje kosu. Zagovornici tvrde da kofein u crnom čaju može prodreti do folikula dlake i blokirati delovanje dihidrotestosteron (DHT).  Ovaj hormon se dovodi u vezu sa gubitkom kose, odnosno sa stanjem poznatim kao androgena alopecija.

Pokazalo se da visoki nivoi DHT-a smanjuju folikule dlake i skraćuju ciklus rasta kose i na kraju dovode do slabljena i lakšeg opadanja kose. Nedavna studija pokazala je da primena kofeina i testosterona, može uticati na jačanje keratina i tako revitalizovati oštećenu kosu.

Kako ispirati kosu crnim čajem

Stavite tri do četiti kesice crnog čaja u dve šolje (475 ml) ključale vode. Držite ih najmanje jedan sat ili dok se voda ne ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim sipajte crni čaj u čistu bocu sa raspršivačem. Dobro operite kosu šamponom, razdvojite kosu na male delove i poprskajte vlasište većim količinama čaja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading