ČETIRI RAZLOGA ZBOG KOJIH SU ŽENE VAŽNE One su pokretač napretka i razvoja, a evo i zašto
Foto: Shutterstock

Sve veći broj žena se nalazi na rukovodećim mestima u velikim kompanijama, pa je sada i njihov doprinos ekonomiji značajan. Osim toga, njihova emocionalna inteligencija i empatičan stav, doprinose porastu, razvoju i napretku čitavog društva.

Dokazano je da rodna raznolikost u liderstvu, pozitivno utiče na rast, napredak i razvoj. Evo nekoliko ključnih razloga zašto se ulaganje u žene isplati i zašto je važno da žene imaju važnu ulogu u vođenju ekonomije.

Žene imaju visoku emocionalnu inteligenciju

Ponovno je dokazano, da su lideri i liderke s visokom emocionalnom inteligencijom, efikasniji u upravljanju timovima i ostvarivanju boljih rezultata poslovanja. Žene su stalno u potrazi za promenama u cilju većeg napretka i imaju empatičnu prirodu, koja neguje pozitivno radno okruženje.

Žene preduzetnice se vode empatijom, što pozitivno utiče na ukupan rast i okruženje novih startupa i kompanija.

Dinamične, fleksibilne u poslu i lakše se prilagođavaju promenama

Startupi i nove kompanije rade u dinamičnom poslovnom okruženju, a prilagođavanje promenama je ključna vrlina lidera/liderki.

Prema istraživanju, koje su sproveli "Bain & Company, Google i AWE Foundation", a na osnovu istraživanja među samostalnim preduzetnicama i vlasnicama malih preduzeća, uočava se da su startupi, koje žene vode ili su osnivačice, otporniji i brzo se prilagođavaju promenama na tržištu.
Žene su takođe bolje u multitaskingu od muškaraca, koji im pomaže da se fokusiraju na više oblasti u poslu, a ne samo na jedan izazov ili jednu oblast.

Žene preduzetnice i liderke u biznisu imaju bolje rezultate poslovanja

Kao osnivači ili liderke kompanija i startupa, žene češće poseduju visok nivo znanja o finansijskom uspehu od svojih muških kolega. Velika je verovatnoća da će one razumeti širu sliku tržišta, što dovodi do boljih rezulatata poslovanja.

Žene imaju više motivacije za rad

Žene preduzetnice i liderke u biznisu, ređe su motivisane novcem od muškaraca.

Istraživanje koje je proveo "Illuminate Ventures" pokazalo je da su muškarci gotovo 8 puta više motivisani isključivo finansijskom dobiti. Otprilike 15% muških preduzetnika odlučuje se da započne posao zbog finansijske dobiti, dok je novac pokretač kod samo 2% žena. One češće gledaju šta je to što mogu da urade za dobrobit čitavog društva, piše Ultra.ba.

Danas živimo i stvaramo za vrlo raznoliku publiku. Značajna preduzeća i inovacije, moraju biti po meri čoveka, dakle podjednako i muškaraca i žena, koji su međusobno povezani i inkluzivni. Upravo je to razlog zbog kojeg treba da se postigne ranolikost u liderstvu i biznisu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading