Imate suve i ispucale usne? Ovo su glavni krivci za ovaj problem
Foto: Shutterstock

Mnogo je uzroka suve kože. Od vremenskih prilika, životnih navika, kozmetičkih proizvoda, pa do kožnih stanja i bolesti; a posebno je osetljiva koža usana. 

Evo šta može da dovede do suvih i ispucalih usana:

Topla i/ili jako začinjena hrana

Osobe sa upalnim stanjem kože dobro znaju da začinjena i vruća hrana može da uzrokuje upale, ispucalu kožu i suvoću.

Naime većina začinjene hrane sadrži kapsaicin, uobičajen iritant kože, povezan sa upalama i narušenom kožnom zaštitom; a jedno i drugo uzrokuje suvu kožu.

Osim toga, kad jedemo začinjenu hranu skloniji smo češćem lizanju usana, što dodatno dehidrira kožu.

Kafa

Kafa, kad je vruća, takođe može da dehidrira usne.

"Ako primetim da počinju da mi se suše usne, znam da sam popio više kafe nego što je trebalo", kaže gastroenteorolog dr Vil Bulvzic.

Usnama se tad događa isto što i telu kad je izloženo pretoploj vodi; pa slabi kožna barijera i tako se unuštavaju prirodni lipidi.

Osim toga, kafa je diuretik zbog čega u velikim količinama uzrokuje dehidraciju. Zato vam zategnute ili ispucale mogu biti znak da ste preterali s kofeinskim napitkom.

Nedostatak B12

Ponekad nije toliko važno ono što se jede koliko ono što se ne jede; a posebno hrana bogata vitaminima B12 koji dokazano pomažu zdravlju kože i zacelivanju rana.

Namirnice bogate B vitaminom su govedina, jetra, riba, jogurt i jaja, a ako sumnjate da vam nedostaje vitamin B, stručnjaci savetuju odlazak na pregled.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading