Produžite im životni vek: Ovim sobnim biljkama je potrebna dodatna nega u prelaznom periodu
Foto: Shutterstock

Sa odlaskom zime sobne biljke obično počinju da pokazuju svoje slabosti. Što i ne čudi s obzirom na to da čitavu zimu provedu na, za njih, previsokim temperaturama i sa premalo vazduha i svetlosti.

Svakako, zimi često grešimo misleći da biljkama nije potrebna voda, pa se dešava da uvenu zbog premalo zalivanja ili počnu da trunu zbog prevelike količine vode koju ste odjenom sipali u saksiju.

Ovo sve zavisi od vrste biljke, ali bi bilo dobro da se edukujete o svakoj koju ste nabavili, kako bi vam što duže trajala i ulepšala prostor.

Ipak, četiri sobne biljke su posebno osetljive u prelaznom periodu, pa bi trebalo da obratite pažnju kako da ih sačuvate do proleća, kada će vam vratiti duplo i postati bujne i raskošne.

Fikus je jedna od najzastupljenijih biljaka u našim domovima, ali zimi ovoj biljci opadaju listovi. Razlog za to je premalo svetlosti. Na zimske uslove posebno su osetljivi fikusi sa prošaranim lišćem.Obezbedite im dovoljno sunca kako bi "pregurali" kraj zime i spremno dočekali proleće.

Begonija, takođe jedna od omiljenih sobnih biljaka, ne voli tamna mesta, a pupoljci će joj opadati i ako joj često menjate mesto.

Begoniju pozicionirajte na mesto na kome će imati dovoljno svetlosti i odatle je ne pomerajte do proleća.

Dracena je biljka koju mnogi biraju zato što je otporan, međutim, ona najčešće uvene zimi, a razlog za to je previše zalivanja.

Ovaj cvet jeste otporan, ali zahteva takođe pažnju. Zalivajte je s vremena na vreme kako ne bi istrulila.

Afrička ljubičica je zbog zanimljivog lišća i neodoljivih cvetova verni stanar mnogih domova, ali je i osetljiva, pa traži pažljivu negu. Zalivajte je uvek kroz tacnu, odnosno sipajte vodu u tacnu saksije, a ona će posle 30 minuta upiti dovoljno tečnosti. Posle tog vremena, ostatak prospite.

Ako primetite da je krenula da vene, da su listovi pali, stavite saksiju bez tacne na šljunak i pustite da se isuši.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading