Bez hemikalija: Napravite prašak za veš od samo tri sastojka
Foto: Shutterstock

Verovali ili ne, uopšte nije komplikovano, kaže autorka čak četiri knjige o zelenijem i održivijem životu Džen Čilingsvort.

– Svi sastojci koji se u njemu koriste su netoksični, biorazgradivi i neće naštetiti vodi ni životu koji od nje zavisi, bezbedni su i za osobe s osetljivom kožom i mogu se koristiti u bilo kojoj mašini za veš i jednako su efikasni kao kupovni – objasnila je.

Tri glavna sastojka su: kristali sode (soda za pranje), soda bikarbona i sapun od maslinovog ulja (autorka recepta koristi Savon de Marseille, inače dostupan i kod nas) koji je nežno sredstvo za čišćenje i ima prirodna antibakterijska svojstva, a posebno je dobar za vunu, svilu i drugu osetljivu odeću, pa čak i odeću za bebe, jer je vrlo nežan.

– Soda bikarbona je antimikrobna i prirodni dezodorans, a kristali sode imaju dobru moć odmašćivanja i koriste se za omekšavanje tvrde vode. Ako želite, možete dodati i nekoliko kapi svog omiljenog eteričnog ulja kako biste vašem domaćem deterdžentu za rublje dali poseban miris – dodala je.

Priprema:

  • U posudi pomešajte 255 grama kristala sode i 255 grama sode bikarbone
  • Narendajte 255 grama sapuna od maslinovog ulja i ubacite u posudu
  • Ako želite mirisni deterdžent, dodajte i 30 kapi eteričnog ulja po izboru.
  • Sve dobro promešajte kašikom.
  • Dobijeni prašak stavite u teglu i zatvorite.
  • Imaćete za otprilike 38 pranja.

Za svaku mašinu veša koristite otprilike jednu kašiku deterdženta koji se čuva u zatvorenoj posudi i ostaće efikasan sve dok se čuva na suvom mestu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading