JEDITE IH MANJE, ALI ČEŠĆE Četiri namirnice koje blagotvorno utiču na štitastu žlezdu
Foto: Pixbay

Jedna od prvih stvari koje doktor kaže kada utvrdi zdravstveni problem jeste da bi osoba trebalo da promeni način ishrane i stil života.

Osobama koje imaju poremećaj u radu štitaste žlezde endokrinolozi u većini slučajeva preporučuju raznovrsniji jelovnik i češće i manje obroke.

Hrana bogata jodom i selenom preporučuje se svima koji imaju problem sa štitastom žlezdom, koja proizvodi hormone zadužene za regulaciju metabolizma celog tela.

1.Orašasti plodovi

Oni sadrže veliku količinu selena, pogotovo lešnici, makadamija, indijski i brazilski orah. Šaka orašastih plodova dnevno poslužiće vam kao brzinski obrok, a možete ih dodati u druga jela poput salata ili raznih testenina.

2.Kelj

Kelj se smatra jednom od najboljih namirnica za zdravlje. Ipak, on je i blagi goitrogen, a jedinjenje koje otežava da štitasta žlezda stvori svoje hormone.

Ova jedinjenja se nalaze i u kupusu, prokelju, brokoliju, karfiolu i zelju. Ovo povrće je bogato vitaminima i bitan je element zdrave ishrane, pa je savet da se priprema na pari ili kuvano, jer toplota eliminiše goitrogeni efekat.

3.Riba

Hipotireoza koja nije pravilno kontrolisana može da povisi nivo LDL-a, zvanog i loš holesterol i da poveća rizik od bolesti srca. Poznato je da omega-3 masne kiseline ublažuju upale, pomažu kod oslabljenog imuniteta i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Riba je, takođe, dobar izvor selena, važnog za rad štitaste žlezde.

4.Krompir

Krompir sadrži velike količine selena, te je zbog toga ovo povrće odgovarajuće za uključivanje u režim ishrane osobe koja ima problem sa štitastom žlezdom. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading