OBRATITE SE STRUČNJAKU Ovo su najčešće greške koje pravite kada čistite lice
Alo!

Lepota ne krije samo u bočicama

Ubeđuju vas da se zdravlje kože pronalazi samo u spoljnoj primeni krema i losiona. Mogu da pomognu, ali našu kožu najbolje leče i održavaju upotreba paradajza, grožđa, šipka, krastavca, zelenog čaja, citrusa, nara.

Isprobavate kremice, raznorazne preparate, a umete da budete i sam svoj majstor: smućkali ste masku za lice koju vam je preporućila drugarica. Već ste radili isto, iako rezultati nisu vidljivi. Neće ni biti! Savet koji ste oberučke prihvatili, bez provere kod vrhunskih stručnjaka, samo je nečija pusta želja za boljitkom.

Na izgled kože utiču ishrana, tempo života, klima, oštećenja uzrokavana suncem, vetrom, zimom, sve brži tempo života. Ako ste toga svesni, ne dosipajte so na ranu!

Ovo su ubedljivo najgori saveti za negu kože:

GREŠKA ZA GREŠKOM

Priznajte da ste dosta puta čuli da lice treba prati nekoliko puta dnevno, posebno ako je koža masna. Oni što to savetuju nisu u pravu. Pranje lica više od dva puta može da isuši kožu, a to uzrokuje proizvodnju još više sebuma. Lojne žlezde će raditi kao lude i ako budete grubo trljali kožu lica ne bi li se rešili suvišne masnoće - izbijanje prištića biće neminovno.

Maskiranje akni izaziva probleme

Greška je i što na prištiće, baš kao i pola planate, stavljate pastu za zube. Zvaničnih dokaza da sredstvo kojim održavate zube pomaže nema, ali je zato bezbroj onih koji idu u prilog tvrdnji da pastom samo možete da iritirate kožu što, opet, vodi ka izbijanju novih prištića.

Ne dajte da vas u odluci da ne sprovodite više ovaj vid „samolečenja“ kože pokoleba činjenica što neke paste za zube sadrže vodonikov peroksid – antiseptik, jer on samo na kratko smanjuje broj bakterija.

Inače, svaka crvena tačka na licu nije bubuljica. Rozacea (crvenilo lica) je sve raširenija boljka, mnogi je ne razlikuju od akni pa uspevaju sami sebi da naprave još veći problem na licu nego što misle da imaju. Obično se javlja na središnjem delu lica i ako neko pokuša da prvo crvenilo istiska, kao što to čini s mitiserima, ona će se neminovno razbuktati.

Mit je i da sa bubuljicama na licu nećete više imati okršaj kad prevalite tridesetu. Opet greška! Svako može da "zaradi" neprivlačne akne u svakom periodu života, posebno onda kad polude hormoni, tokom trudnoće i menopauze. I stres je okidač, njega se ne možemo nikad osloboditi.

OBRATITE SE STRUČNJAKU

Prazna priča je i da sami uspešno možete da iscedite bubuljice ako se na njihovom vrhu pojavila bela glava. Upale i nastanak ožiljaka su najčešći rezultat. Otiđite kod kozmetičara, ali i promenite režim ishrane. Ne napamet, već se opet obratite stručnjaku.

Rašireno je mišljenje da se izbijanje bubuljica može povezati sa konzumiranjem mleka, što ne mora da bude slučaj. Mnogi koji pate od akni mogu slobodno da piju mleko i jedu mlečne proizvode, njima smeta nešto drugo, a ne ishrana s visokim glikemijskim indeksom. Po pravilu, to je nedostatak nekih vitamina i minerala.

Alkohol je i idealna podloga za nastanak bora

Kad smo već kod ishrane, savet da pijete vino jer je dobro za zdravlje nije dobrodošao kada je koža u pitanju. Kad konzumirate piće bogova ono će svakako prijati vašim nepcima. Ali vino će, isto tako, proširiti krvne sudove i povećati protok krvi. Krajnji rezultat je crvenilo na licu. Alkohol je i idealna podloga za nastanak bora.

Savetuju vas i da izbegavate gluten jer će u tom slučaju vaša koža biti sjajnija. Istina je da gluten ima uticaja samo na one koji su na njega zaista alergični: reakcija u crevima je uzrok iritacija na koži. Dakle, sve što možete da jedete – jedite i ispratite sami eventualne reakcije.

NE NALIVAJTE SE

Po ugledu na druge i sami pijete velike količine vode. Zadatak koji ste sebi postavili je da lice bude dovoljno hidrirano. Da li je tako?

Hidratacija zaista jeste važna za zdravlje kože i njen lep izgled, ali ako preterate - ne samo što ćete da trčite nonstop na ono mesto gde i car ide peške, već ćete iz organizma isterati sav natrijum, koji je takođe neophodan za zdrav izgled vašeg lica.

Hiponatremija se lako može izbeći: žene ne bi trebalo da konzumiraju više od 2,2l tekućine (voda, čaj, prirodni sokovi, namirnice s visokim udelom vode), a muškarci 3l. Videćete, koža će vam biti daleko blistavija!

OPUSTITE SE

Davno ste čuli da će se svašta dogoditi vašoj koži ako prespavate sa šminkom na licu, pa ga svako veče trljate do besvesti. Ne treba uopšte da se sekirate ako vam se omakne da pre ovog posla umorni zatvorite oči. Razmislite i sami: daleko duže je šminka na vašem licu tokom dana (bar 12h) nego kad grlite jastuk (8h). Opustite se i lepo sanjajte!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading