KIŠA, SNEG, LAPAVICA: Neverovatan trik koji čini da vaše omiljena obuća budu nepromočiva
Foto: Shutterstock

Da čizma glavu čuva, prošlo je kroz glavu ovih dana sigurno i vama. Zapravo, od vode je čuvaju čizme i cipele - bez rupa, vodootporne ili nove.
Budući da je stigla zima, a s njom i kiše, sneg i neizbežne bare na ulicama, može biti veoma korisno da obuću načinite nepromočivim.

Ruski sistem trljanja svećom

Ova metoda je čista čarolija - njome i od svojih omiljenih letnjih cipela od antilop kože možete da napravite nepromočive cipele. Sve što vam je potrebno jesu jedna obična sveća i fen za kosu. Pogledajte video i lako ćete shvatiti šta treba da radite.

Sprej za nepromočivost
Magičan sprej kojim možete da impregnirate antilop ili običnu kožu je veoma efikasan. Ima ga u speciajlizovanim obućarskim lancima, košta otprilike 800 dinara - uveče poprskate cipele, ostavite ih da se osuše tokom noći - i to je to. Spremni ste za kišu.
 

Impregniranje u kućnoj radinosti
Cipele od kože možete da impregnirate i na sledeći način: talogom kafe - namažite đonove i delove kože sa vidljivim belim flekama ili rubove od vode ili soli (to su znaci da koža propušta vodu). Cipele najpre obrišite mokrom krpom, pa kada se osuše, premažite ih talogom kafe i ostavite da se osuše na vazduhu, potom izbrišite talog i cipele namažite kremom za obuću. Ili: kožne cipele, uključujući i đonove, premažete ricinusovim uljem ili zagrejanim lanenim uljem, ostavite ih da koža upije ulje, a zatilm ih izglancajte. Ili: premažite ih mešavinom iste količine parafina i petroleja.
 

Nabavite gumenjake
Tržište je preplavljeno gumenom obućom, a pod gumenim čizmama danas se podrazumevaju i čizme od nekih drugih materijala, koji su takođe nepromočivi. Poslednjih godina gumene čizme su veoma popularne, ima ih u svim bojama i dezenima, a danas jedan solidan par za kišu možete da nađete po ceni od 2.000 dinara. I uvek možete da se preizujete na poslu ako baš morate da budete super elegantni.

Navucite plasične flaše
Ako u kući već imate plastične flaše, od njih možete da skrojite navlake za cipele. Dovoljna vam je flaša od 1,5 litara, ali sami ćete proceniti da li vam je bolje da nabavite i bocu od 2 litra. Ova varijanta je odlična zaštita za sve koji vole da voze bicikl po kiši. Za još bolju zaštitu možete od stare jakne za kišu da napravite postavu kao dodatno ojačanje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading