EVO ZAŠTO IMATE SLAB IMUNITET Pet načina na koje uništavate svoje telo
Promo

Funkcija imunog sistema je da štiti organizam od svih činilaca koji bi mogli da naruše naše zdravlje.Sa teško oštećenim imunim sistemom niko ne može da se izbori sa bolešću uprkos najefikasnijoj terapiji.

Ovo su jednostavna pravila za podizanje imuniteta, što znači da svako ponašanje suprotno ovim preporukama nehotice uništava vaše telo:

1. Pravilno se hranite, vodite računa šta, kada i koliko jedete. Stalno grickanje, “fast” i “junk food”, pekare ali i preterana količina zdravih grickalica, badema, kikirikija, umanjuju imunitet. Pijte dovoljno tečnosti, pre svega vode, izbacite “kola” i energetska pića, industriske sokove i vodite računa da samo povremeno i umereno pijete alkohol. Šećeri i cigarete smanjuju imunitet.

2. Obezbedite oko 8 sati noćnog sna

3. Provedite deo dana na svežem vazduhu. Nađite park u blizini, svakodnevno šetajte, budite fizički aktivni, a vežbanje se naročito preporučuje na svežem vazduhu.

4. Okrenite se (posle obaveza) muzici, čitanju, druženju, hobijima. To su sve aktivnosti koje snižavaju kortizol, hormon stresa.

5. Naučite da kažete “ne” i družite se sa pozitivnim ljudima

Povećajte unos vitamina C i D

Kada je reč o jačanju imuniteta, ne postoje važniji vitamini za obranu od prehlade i gripa od vitamina C i D. Vitamin C snaži imunitet i podstiče delovanje belih krvnih zrnaca, a studije su pokazale da se dodatnim unosom ovog nutrijenta takođe skraćuje trajanje prehlade.

Uzimajte što više svežeg voća i povrća bogatog vitaminom C (limun, limeta, paradajz, paprika, pomorandža, grejpfrut, kivi...), a možete preventivno uzimati oko 1000 mg u obliku dodataka ishrani. Ako osetite prve simptome gripa, povećajte dozu na 4000 mg.

Drugi važan antioksidans koji neretko nedostaje modernom čoveku koji uglavnom boravi u zatvorenom, jeste - vitamin D. Stoga, kad god ste u prilici, izađite u prirodu i “kupajte” se u sunčevoj svetlosti barem 15-20 minuta kako biste podstakli stvaranje ovog vitamina.

Takođe, jedite masnu ribu, poput lososa, tunjevine i skuše. Šitaki pečurke, sok od pomorandže i mleko mogu da pomognu da podignete nivo ovog antioksidansa, a možete ga unositi i u obliku dodataka ishrani.

Ne zaboravite na probiotike

Setite se da je naša crevna mikroflora odgovorna za više od 80 odsto imuniteta. To znači da obrana od virusa počinje u crevima. Ako želite da povećate unos probiotika, u ishranu uvrstite kiseli kupus koji ujedno obiluje i vitaminom C. Konzumirajte i druge fermentisane namirnice poput jogurta, kefira, turšije...

Pripazite i na unos prebiotika - namirnica koje hrane vaše dobre bakterije. Među takve namirnice spadaju beli i crni luk, praziluk, špargle, banane...

Sirovi beli luk je odličan ne samo kao hrana za dobre bakterije, već sadrži i sumporno jedinjenje alicin, koji ima snažna antivirusna i antibakterijska svojstva.

Osim probiotika i prebiotika, konzumirajte svežu, sezonsku hranu (idealno organsku), voće, korenasto i zeleno lisnato povrće, jer sve ove namirnice dodatno jačaju vaš imunitet.

Komentari (0)

Loading