NEDOSTATAK OVOG VITAMINA Utiče na opadanje kose tokom zime
Foto: Shutterstock

Vitamin D je posebno važan za zdrav ciklus rasta kose, jer svaki folikul dlake sadrži receptor za vitamin D. Posebno tokom zime kada smo manje izloženi suncu, nedostatak vitamina D jedan je od najčešćih nedostataka i razloga za gubitak kose kod muškaraca i žena.

Stručnjaci za kosu tvrde da dobra ishrana i promene načina života mogu dosta da pomognu u rešavanju problema gubitka kose uzrokovanih nedostatkom vitamina D.

U izgradnji našeg imuniteta, jačanju kostiju i održavanju zdrave kose veruje se da pomaže samo 30 minuta podnevnog sunčevog svetla dnevno.

-Vitamin D je važan jer se metaboliiše u koži keratinocitima.To su ćelije kože koje obrađuju keratin, protein u kosi, noktima i koži.Kada telo nema dovoljno vitamina D, keratinociti u folikulima dlake imaju problema s regulacijom rasta, a kosa opada - objašnjava Karl Kristijan, osnivač skandinavskog brenda za zdravlje New Nordic.

Kristijan je savetovao da je ključ zdrave, pune kose zdravo vlasište. Zato nije dovoljno samo oprati kosu, kosa mora i da se neguje, objasnio je.

On je još dodao da jedenje hrane poput masne ribe, crvenog mesa, jaja može da pomogne u unosu vitamina D.Još jedan savet jeste masiranje temena svaki put kad perete kosu.To pomaže da očistite masnoću i nakupljene mrtve ćelije kože, a takođe će pomoći da stimulišete rast kose.

Gubitak kose nije uvek uzrokovan nedostatkom vitamina D. To bi se takođe moglo događati zbog nedostatka vitamina B12, koji se obično nalazi u životinjskim proizvodima ili zbog premalo belančevina, zbog čega kosa postaje lomljiva.Ishrana koja se sastoji od nemasnog mesa, jaja, masne ribe, nemasnog sira, kinoe, orašastih plodova i tofua može da pomogne u rešavanju nedostatka proteina, dok je najbolje potražiti hranu obogaćenu vitaminom B12 i uzimati suplemente, pogotovo ako ste vegetarijanac ili vegan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading