Može doći do kvara! Ovu stvar nikako ne smete da perete u mašini!
Foto: Shutterstock

- Problem je u tome što kupatilski otirači upijaju toliko vode da na kraju teže mnogo više nego što mašina može da podnese, više od težine za koju je dizajnirana. Naime, moderne mašine imaju mnogo veću brzinu centrifuge od mašina iz prošlih vremena, do 1.200 obrtaja u minuti. Veće brzine centrifuge stvaraju velike količine sile ako se u bubnju nalaze teški predmeti, a ta povećana težina oštećuje mašinu - kažu stručnjaci.

Postoje dva načina na koja pranje otirača rezultira skupim kvarom na mašini - začepljenjem odvodne pumpe i odvodnog kanala i puknućem zadnjem ležaja.

Kupatilske prostirke često imaju gumenu podlogu koja se raspada tokom ciklusa pranja. Mali gumeni komadi tada blokiraju odvodnu pumpu tako što začepljuju njen motor i odvod. Ali, i prostirke bez gumene podloge mogu začepiti odvod ako se duga vlakna s prostirke odvoje tokom pranja.

Takođe, može doći do fizičkog loma kritičnog dela uređaja, zadnjeg ležaja koji podržava korpu za centrifugu, jer preuzima najveći deo pritiska od teških kupatilskih prostirki i velike centripetalne sile.

To što prostirku nije pametno oprati u mašini, ne znači da treba da bude prljava, možete je oprati ručno.

Komentari (0)

Loading