Kupujete polovnu odeću? Evo šta treba da znate i kako da izbegnete probleme
Foto: Shutterstock

Polovna odeća koja se isporučuje u prodavnicu polovnih mora imati dokumente koji potvrđuju dezinfekciju. Pre svega, dokument treba da ima jasan pečat ustanove koja sprovodi tretman, kao i način i temperaturu procesa. Upravo taj postupak utiče na karakterističan, neprijatan miris u prodavnicama polovne odeće. Ovaj tretman se izvodi uz upotrebu jakih hemikalija i iako je namenjen zaštiti odeće i kupaca, može dovesti do teške alergijske reakcije. Osobe sa osetljivom kožom i roditelji male dece treba da budu posebno oprezni.

Polovna odeća - kako očistiti?

Čak i ako nemamo problema sa kožom, pre oblačenja svaki komad odeće kupljen u prodavnici polovnih treba dobro oprati. Osnova je pranje veša u veš mašini uz dodatak deterdženata i omekšivača. Ako, pak, postoji neprijatan miris hemikalija na odeći, za uklanjanje se mogu koristiti osnovni prehrambeni proizvodi poput sode. 

Šta treba izbegavati

S druge strane, ne treba kupovati odeću ili predmete u maloprodajnim objektima koji su u bliskom kontaktu sa izlučevinama ljudskog tela. Kao što su kupaći kostimi, peškiri, posteljina i jorgani. U ovom slučaju, proces čišćenja ne garantuje higijenski status kupljenog proizvoda. Posebno opasne mogu biti i cipele sa kojima se možemo zaraziti atletskom nogom, kao i kape.

Komentari (0)

Loading