Da li je SLANINA uopšte ZDRAVA? Mit o SRPSKOM specijalitetu je rešen, posle ovoga ćete je gledati drugim očima

Vesti 21.03.2023 11:33 1

Naše bake i deke, mame i tate, jeli su slaninu, a onda je nekako ona postala glavni krivac za maltene sve zdravstvene probleme i godinama je imala lošu reputaciju u svetu zdrave hrane

slanina

Shutterstock

 

Direktor Diverzanta istraživača u "Sysco" Darnel K. Grin, izdvojio je prednosti i tvrdnje iz kog razloga se smatra da je slanina zdrava.

Proteini na bazi svinjskog mesa : Protein koji se nalazi u slanini je izuzetno vredan za održavanje našeg nivoa energije i potpuno funkcioniranje, zdravo telo, s minimalnim količinama onih loših ugljenih hidrata koji stvaraju salo koje nas širi u struku, butinama i zadnjici, koji stvara masnoću.

- Dok su ljudi godinama slušali horor priče da je slanina puna štetnih masti i na kraju krajeva, ako ste ono što jedete, ko želi da bude svinjsko meso? Ali činjenice su potpuno suprotne, jer slanina pomaže da u potpunosti zasitimo apetit sa visokom proteinskom/niskom količinom energije ugljikohidrata, pomažući telu da izgubi težinu, podiže metabolizam i izgradi vitke i jače mišiće - kaže Darnel K. Grin.

Najveći problem je količina masti koju sadrži, ali stručnjaci ističu da je slanina dobra za zdravlje ukoliko se konzumira u umerenim količinama.

Zaključak je: Pored Darela Grina i istraživanje Američkog centra za javno zdravlje se pozabavilo se uticajem slanine na zdravlje, a jedan od razloga zbog kojeg se tvrdi da ova namirnica ipak nije tako loša je to što ne sadrži ugljene hidrate, već samo masti. Kada je reč o gojenju, ugljeni hidrati su najopasniji, a ne masti, tako da slanina u umerenim količinama neće doprineti gojenju. S druge strane, daće vam dosta energije.

Dobra stvar je što slanina sadrži i dosta proteina, koji su veoma važni za zdravu ishranu, ali i za kožu, kosti, kosu. Osim toga, ukoliko uz obrok pojedete malo slanine, duže ćete biti siti, baš zbog tih proteina koje sadrži.

Pored svega toga, slaninica sadrži i dosta vitamina iz kompleksa vitamina B, koji su jako važni za imuni sistem, a pored toga sadrži i cink.

Sve to ne znači da na slaninu sada treba da navalite kao na zelenu salatu, ali daleko od toga da je ova namirnica loša po zdravlje – jedino na šta treba da pazite je količina, kao i uostalom kod svih namirnica.

Komentari (1)
Loading
Anamaria
25.10.2022 14:04

Gojenje gojenje. Sta vam je ? Nismo stoka, taj izraz se upotrebljava samo kod zivotinja. Ma primjer, uzgoj goveda, gojenje svinja itd.