buđ
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Buđ je jedan od glavnih neprijatelja mnogih domaćinstava. Često se pojavljuje u tamnim, toplim i vlažnim mestima u kući ili izvan nje. Osim što narušava izgled vašeg domaćinstva, buđ kod mnogih osoba uzrokuje i alergijske reakcije.

Kako biste tome stali na kraj, donosimo vam nekoliko saveta pomoću kojih ćete na prirodan način i bez štetnih hemikalija rešiti problem sitnih napasnih gljivica.

1. Pomešajte kašičicu prirodnog deterdženta za pranje suđa sa kašičicom boraksa (natrijum borata). U mešavinu dodajte 2,5 dcl tople vode.Tečnost ulijte u bočicu s raspršivačem i poprskajte po području koje je zahvatila buđ. Ostavite neko vreme da odstoji, a nakon toga mešavinu isperite običnom vodom.

2. Buđi se možete rešiti i uz pomoć eteričnih ulja. Jednu kašičicu eteričnog ulja eukaliptusa pomešajte sa kašičicom metil alkohola i dve šoljice vode, poprskajte i ostavite da se osuši. Buđ će nestati u trenu. Jednako efikasno je i mešavina 1 kašičice eteričnog ulja čajevca i dve šoljice vode. Mešavinu sipajte u bočicu s raspršivačem, poprskajte zahvaćeno područje i ostavite. Ovu smesu nije potrebno ispirati. Potpuno prirodna opcija.

3. Pomešajte sirće i vodu u razmeri 1:4. Poprskajte područje koje je zahvatila buđ i ostavite da se osuši.

Iako je većina ovih sredstava sigurna za upotrebu na podovima i pločicama, ako nameravate da čistite druge površine, savetujemo vam da pre čišćenja velikih površina svakako napravite test na manjoj površini kako ne bi došlo do neželjenih reakcija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading