RECEPT ZA LEKOVITU KAFU OD HRASTOVOG ŽIRA Poboljšajte krvnu sliku, sprečite anemiju i povišen pritisak
Foto: Shutterstock

Lekovita svojstva hrastovog žira poznata su nam od davnih tridesetih godina, a priče baka kako im je ovaj plod pomogao da se reše visokog krvnog pritiska, anemije, rahitičnosti, kostobolje možemo čuti sa svih strana naše zemlje, naročito u Vojvodini je kafa od pečenog žira deo je mnogih domaćinstava.

Ovako glasi jednostavan recept koji možete napraviti bez muke:

Ubrati kilogram hrastovog žira, oguliti ga, usitniti ga i pržiti u rerni 30 minuta, a potom ih ostaviti da se skroz ohlade.Spremiti staklenu teglu i hermetički ih zatvoriti.Sutradan ih meljite poput standardnog zrna kafe, u mlinu, pa kuvati u džezvi sa 150 ml vode do ključanja.Kada proključa staviti mleveni žir i ostaviti par minuta.

Umesto crne kafe ili instant napitaka, kafa od žira će vas okrepiti, dati energiju i poletnost, a pored toga neće negativno uticati na koncentraciju, već ćete čitavog dana imati elana za obaveze, što nije slučaj sa kofeinskim napicima.

Blagodeti kafe od pečenog žira:

Prevenira poremećaje štitne žlezde

Sprečava anemiju

Pomaže kod menstrualnih bolova

Snižava krvni pritisak

Ublažava bolove u zglobovima

Podiže raspoloženje i koncentraciju

Popravlja opšte stanje organizma

Osim minerala on sadrži i masti, proteini, ugljeni hidrati i azot.

Ukoliko ste ljubitelji blažih napitaka, možete dodati malo smeđeg šećera ili bademovog mleka.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading