ŠEST GREŠAKA KOJE PRAVITE SA ZAČINSKIM BILJEM Pazite na ovo ako vam origano, nana ili majčina dušica ne rastu kako treba
Foto: Shutterstock

Ipak, čitav trud oko uzgoja može pasti u vodu ako vam se dogodi ijedna od ovih šest grešaka.

1. Potapate bilje

Biljke vole vodu, ali ne žele da plivaju u njoj. Najbolje su posude koje na dnu imaju rupu kroz koju će suvišna voda, koju biljka ne može upiti, da iscuri. Dno posude osigurajte tanjirićem kako voda ne bi curila po podu i stvorila nered.

2. Ne orezujete bilje

Uklonite uvelo cveće kako biste pospešili cvetanje i orezujte biljku redovno kako bi uvek bila doterana. Bosiljak, na primer, treba puno orezivati, dok je peršunu potrebno vrlo malo orezivanja, ali puno vlage. Vlašac se ne sme previše đubriti.

3. Ne hranite dovoljno zemlju

Nemojte se oslanjati na zemlju u posudi u kojoj ste kupili biljku i misliti da ona sadrži sve potrebne hranljive sastojke.Jednom nedeljno biljku nahranite tečnim đubrivom koje možete da kupite u poljoprivrednoj apoteci.

4. Kupili ste prezahtevnu biljku

Uzgajanje bilja iz semenja nije lak posao, naročito ako ste početnik u vrtlarstvu. U tom slučaju najbolje je da nabavite biljku koja se lakše uzgaja, pa tokom vremena prelazite na one zahtevnije.

5. Ne dajete biljkama dovoljno svetla

Ako se biljka nalazi na mestu na kojem ne dobija danju svetlo barem četiri sata dnevno, trebalo bi da je premestite.Takođe, zavisno od toga koliko svetla dopire u vaš dom, treba da izaberete i bilje koje ćete saditi.

6. Ne zalivate pravilno

Neko opšte pravilo je da se začinske biljke zalivaju ređe, ali temeljnije i samo onda kad je zemlja suva. Je li zemlja dovoljno suva, proverite tako što ćete prst zariti u zemlju i, ako je suva do drugog zgloba, vreme je za zalivanje. Kako ćete znati jeste li biljci dali dovoljno vode? Zalivajte je dok voda ne procuri kroz rupice na dnu saksije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading