žena
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Stručnjaci preporučuju da radi zdravlja jastuke održavate prema uputstvu i da ih perete bar dvaput godišnje.

Evo saveta kako da operete vaše jastuke.

Potrebni su vam:

vrela voda

jedna šolja praška za veš
jedna šolja varikine (izbeljivača za veš)
pola šolje boraksa (Acidi borici, može se nabaviti u apotekama)

Stavite jastuk u mašinu, dodajte prašak, varikinu i boraks i uključite na najjaču temperaturu i pustite da odradi ceo ciklus

Savet: U mašinu ubacite tenisku lopticu kako bi se perje ravnomerno rasporedilo unutar jastuka ukoliko perete perjane jastuke.Nakon završetka, izvadite jastuk i dobro ga protresite rukama, a zatim ponovo vratite u mašinu i uključite centrifugu.Izvadite jastuk i opet protresite.

Kako ručno oprati jastuke?

Ukoliko su vaši jastuci preveliki za vašu veš mašinu, možete obaviti sličan proces u kadi.Napunite svoju kadu vodom, dodajte prašak za pranje i šolju sirćeta, a po želji možete dodati i sodu bikarbonu. "Masirajte" svoje jastuke nekoliko minuta, zatim ih isperite i stavite napolju na sušenje. Veoma je bitno da ih unesete unutra tek kada su potpuno suvi jer bi inače na njima mogla nastati buđ.

Još saveta da vaši jastuci budu tip-top

Ako imate mašinu za sušenje možete jastuke ubaciti u nju, a bilo bi idealno da imate vunene loptice za mašinu za sušenje na koje možete kapnuti par kapi eteričnog rublja i vaši će jastuci predivno mirisali. U mašinu za sušenje jastuke treba staviti na nisku temperaturu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading