Zdravlje vaše kose je narušeno? Možda pravite ovih šest grešaka
Foto: Shutterstock

Možda mislite da sve radite kako treba, ali vaša kosa i dalje ne izgleda najbolje. Ispostavilo se da neke greške u nezi kose koje možda nesvesno pravite mogu da čine razliku između vaše i prelepe kose iz snova.

1. Perete kosu na pogrešan način

Pranje kose dok stojite pod tušem može da bude praktično, ali pranje kose naopako (dok stojite pored kade nagnuti nad njom) ima više prednosti. Ako imate dugu kosu, pranje naopako olakšava nanošenje proizvoda na skrivene slojeve kose. Ako imate osetljivu kožu sklonu aknama, ovaj način pranja može da prevenira njihovo izbijanje, jer sprečava da proizvodi za negu kose i masnoća iz kose ne dospeju na vrat i leđa i iritiraju kožu.

2. Suvi šampon koristite samo na prljavoj kosi

Korišćenje suvog šampona je odličan način da osvežite kosu kada nemate vremena da se istuširate, ali zapravo može da učini mnogo više od jednostavnog odmašćivanja pramenova. Ako imate tanku kosu, prskanje suvog šampona na koren može da učiniti da izgleda punije. Ipak, nemojte preterivati jer prečesto korišćenje suvog šampona može da dovede do nakupljanja proizvoda na vašem vlasištu i izazove svrab.

3. Predugo koristite balzam za kosu

Nanošenje balzama za kosu je obavezan deo nege, jer štiti kutikulu kose i čini vaše pramenove glatkijim i lakšim za raščešljavanje. Ali kada je u pitanju ostavljanje balzama na kosi, manje je više. Predugo nanošenje može da oteža pramenove i učini da izgledaju masno. Ostavite balzam na kosi ne duže od 3 minuta - to je sasvim dovoljno da iskoristite sve njegove prednosti.

4. Držite se istog šampona

Kada konačno pronađete šampon koji čini čuda za vašu kosu, primamljivo je da ga koristite sve vreme. Ali kosa se vremenom navikava na iste proizvode i na kraju oni jednostavno prestanu da deluju. Umesto da pravite zalihe istog šampona, investirajte u 2 ili 3 različita šampona i balzama i menjajte ih u zavisnosti od vremena, kvaliteta vode i osećaja koji daju vašoj kosi.

5. Kosu stavljate u punđu kada je mokra

Upravo ste izašli ispod tuša, kosa vam je mokra, a stavljanje u rep ili punđu izgleda kao zgodan način da kosu sklonite sa lica. Ali ova naizgled bezopasna navika zapravo može da ošteti vaše vlasi i dovede do njihovog pucanja. Pošto je kosa najranjivija kada je mokra, preveliko opterećenje na nju može da je oslabi i dovede do lomljenja.

6. Ne češljate kosu pre nego što je operete

Svima nam je poznat neprijatan osećaj mokre kose koju je teško raspetljati. Ali umesto da češljate kosu nakon pranja, raščešljajte je pre nego što uskočite pod tuš. Ovo može da pomogne da se spreči stvaranje čvorova i da se pramenovi duže ne zamrse.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading