OPREZ! NE NASEDAJTE NA RIZIČNE IDEJE SA DRUŠTVENIH MREŽA Ako čisitite radijator ovim sredstvom, može da eksplodira
Shuterstoock

Radijatori su pravi magneti za prašinu i prljavšitinu i sigurno da želite da ih redovno čistite, ali morate da vodite računa na koji način to radite. Posebno su opasni određeni saveti koje možete naći na Internetu. Važno je da znate za skrivene opasnosti.


TikTokom se širi nekoliko videa u kojima ljudi pokazuju kako radijator čiste sredstvima koja imaju antibakterijsko dejstvo, i „obećavaju“ da će vam dom biti ne samo topao, već i siguran od bakterija i drugih mikroorganizama. Ali to je opasno!

"Postoji niz snimaka i saveta o čišćenju radijatora, u kojima se ljudima sugeriše da sipaju antibakterijsko sredstvo, pa potom ključalu vodu, kroz rebra. Ali to nikako ne smete da radite. Antibakterijski proizvodi, naročito u obliku spreja ili aerosola, nikada ne smeju da se koriste na radijatoru. Ako nije potpuno hladan kada to probate, postoji mogućnost da hemikalije iz sredstva naprave reakciju sa toplotom i moguća je čak i eksplozija. Ova sredstva se ni u kom slučaju ne smeju koristiti sa izvorima toplote", navodi stručnjak za grejna tela Dejmon Kalbert.

„Najbolji način da se očisti radijator je uz pomoć fena i tople vode sa sapunicom za sudove. Ali naravno, pre toga neka radijator bude isključen najmanje dva sata“, posavetovao je on.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading