Nije retkost: Ovo su razlozi zbog kojih žene plaču tokom ili nakon vođenja ljubavi
Foto: Shutterstock

Ekspert za brak i porodična terapeutkinja Rejčel Rajt objašnjava da se plakanje obično smatra znakom tuge, ali je zapravo znak kojim telo poručuje da je iskusilo previše neke emocije, nebitno da li je reč o sreći, strahu, uzbuđenju ili bolu.

“Plakanje je emotivno znojenje, ali mnogi smatraju da to ‘znojenje’ dolazi u nezgodnom trenutku”, kazala je Rajt i navela razloge zbog kojih žene najčešće plaču tokom ili nakon seksa.

1. “Podivljali” hormoni

Ako ste u PMS-u, u tretmanu veštačke oplodnje ili ste trudni, hormoni doživljavaju promenu i mogu izazvati “vodopad” u bilo kojem trenutku, bilo da gledate reklamu i imate odnos s partnerom.

2. Popili ste

Ukoliko ste popili koju čašicu više, to bi moglo da izazove “otvaranje” kutije emocija.

3. Zaista ste opušteni

Seksualni odnos je dobar upravo zato što, ako ga imamo na kraju nedelje ili meseca, natera naš organizam da se opusti. Iz istog razloga možete zaplakati i na jogi ili tokom masaže.

4. Osećate se potpuno povezano

Nekada ne postoje reči da opišite koliko duboko ste povezani s partnerom, zbog toga neki i zaplaču. Ovo je jedan od način da telo ispolji emociju. Seksom se ispušta oksitocin koji podstiče povezivanje, poverenje i empatiju.

5. Tugujete

Ukoliko vam je nedavno preminuo član porodice, draga osoba ili ljubimac uopšte vas ne treba čuditi ako zaplačete tokom seksa. Tuga vas može “udariti” u bilo kojem trenutku.

6. Boli vas

Bolan seks može izazvati plač, pa je potrebno da usporite ili koristite lubrikante. Ukoliko je bol učestala, to može biti znak endometrioze, infekcije ili upale karlice. U tom slučaju zakažite pregled kod lekara.

7. Boli vas, ali na dobar način

“Fizička bol i zadovoljstvo aktiviraju isti deo mozga pa je moguće da plačete od bola i uživate u isto vreme”, objasnila je terapeutkinja.

8. Stidite se ili osećate krivicu

Neke žene izjavile su terapeutima da plaču jer osećaju da ne zaslužuju da uživaju. “Smatraju da ako su majke, treba da se fokusiraju na svoju decu, a ne na svoje zadovoljstvo. To je pogrešno. Prvo morate da se pobrinete za sebe, pa ćete moći i za druge. Ukoliko se stidite generalno u vezi seksualnih aktivnosti, onda treba da istražite o čemu je reč van spavaće sobe”, kaže Rajt.

9. Veoma ste srećni

Možda niste imali predugo odnos ili vam je seks bio veoma zabavan. Ove suze su suze zahvalnice, sreće i uzbuđenja. Pustite ih neka teku.

10. Podsetilo vas je na nešto ružno

Možda ste preživeli seksualni napad ili vam se nešto dogodilo kada ste bili mali, ali ste zaboravili. Seks vas može vratiti u to vreme i podsetiti vas šta je bilo. Prekinite odnos ako vaš mozak i telo budu “nepovezani”, ako se pojavljuju bolne uspomene ili osećate da gubite kontrolu. Posetite terapeuta kako biste rešili problem.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading