TAJNE ISKUSNIH FRIZERA Kosa će vam izgledati gušće, svežije i negovanije, ono što vam je potrebno jeste crveni luk
Foto: Printscreen/instagram

Konačno otkrijte kako do guste kose o kojoj sanjate!  Tajna leži u ovih nekoliko stvari, a mi vas u sledećim redovima upoznajemo sa njima.

Na tržištu se nude instant rešenja, zatim predlog nadograđivanja kose, reklamiraju se razni preparati, koji zbog svog jakog hemijskog sastava nažalost mogu doneti više štete nego koristi.

Pravilna higijena da kosa bude gušća

Posmatrajte svoju kosu kao i telo – kao deo sebe koji se takođe treba negovati.

Kao što pažljivo birate kupke, losion ili ulje za telo, hranite ga time, tako isto treba da se brine i o kosi – pažljivo birati šampone i regeneratore, maske za kosu, truditi se da svi ovi preparati budu na prirodnoj bazi i to je već prvi korak kako doći do guste kose.

Sem toga, važno je znati i kako oprati pravilno kosu i koliko često to činiti. Evo osnovnih saveta:

Najbolje je prati kosu na svaka dva-tri dana i to nekim blagim šamponom. Voda treba biti mlaka.

Prilikom šamponiranja, masirajte kožu glave jer time takođe podstičete i prokrvljenost temena, što je jako važno.

Balzam stavljajte samo na krajeve. Dovoljno ga je držati na kosi minut, dva pa isperite.

Ukoliko je vaša kosa masna, bez obzira na to, nemojte je češće prati od preporučenog, eventualno na dva dana, ali nekim prirodnim, blagim šamponom bez sulfata.

Jednom nedeljno, pružite vašoj kosi specijalan tretman: nanesite neku masku (najbolje da je same pripremite) ili neko hranljivo, dobro ulje (npr. kokosovo ulje).

Ili možete i same pripremiti ovaj recept za gustu kosu:

U pitanju je eliksir koji će učiniti da imate dugu i jaku kosu, a ono što vam je potrebno jeste crveni luk.

Očistite 2-4 crvena luka pa iscedite njihov sok; u sok dodajte jednu kašiku meda i promešajte. Masirajte koren kose i ostavite da deluje 15-30 minuta. Nakon toga, kosu operite na uobičajen način. Primenjujte ovo 2-3 puta mesečno.

Maske su važne i neizostavni deo negovanja, jer pospešuju rast kose.

Takođe, kada je pravilna nega kose u pitanju, nemojte je raščešljavati dok je mokra! Tada se dlake brže i lakše kidaju.

Izbegavajte feniranje i presovanje kose. Pronađite malo vremena i ostavite kosu da se sama, prirodno prosuši.

Greška koju često čine dame je da peškirom trljaju vlažnu kosu. Nemojte to raditi, već je samo uvijte u peškir i pustite ga da upije vlagu.  Saznajte sve o pravilnom sušenju kose.

Ono što isto spada u osnovnu higijenu kose, a uz to vam pomaže i da kosa bude gušća, jeste redovno skraćivanje krajeva. Em će vam kosa izgledati svežije i negovanije, em će biti zdravija. Dakle, ne izbegavajte frizera.

S obzirom da je šampon osnovni preparat koji koristimo pri pranju i higijeni kože glave i kose, sledeća tema kojom ćemo se pozabaviti je kako odabrati odgovarajući šampon za sebe.

Dobar šampon – odgovor kako do guste kose

Pre svega, nije svaki šampon pogodan za sve tipove kose. U zavisnosti kakav je vaš, trebalo bi da pažljivo izaberete onaj koji vam najviše odgovara.

Evo nekih osnovnih odlika koje bi svaki šampon za određeni tip trebalo da ima, pa se možete voditi ovim pri odabiru:

Za suvu kosu birajte blag šampon koji sadrži vitamine, masti i specijalne biljne dodatke;

Za masnu kosu su vam potrebni blagi šamponi sa aktivnim prirodnim sastojcima koji će normalizovati teme. Šampon bez sulfata, na primer, dobro je rešenje u ovom slučaju.

Za kombinovanu kosu vaš šampon treba sadržati supstance za uklanjanje masnoće i hidrataciju kože;

Farbanoj kosi je neophodan šampon koji će je dobro nahraniti.

Evo detaljnog vodiča za izbor šampona za kosu!

Ukoliko vam kosa sporo raste i nije previše gusta, ono što će vam pomoći za njen brži rast je ispiranje čajem od koprive, ruzmarina, kamilice ili lavande.

S obzirom da mnogi šamponi mogu biti previše hemijski štetni i agresivno delovati na vaše teme i kosu, mi bismo vam preporučili da se bolje upoznate sa osobenostima šampona bez sulfata. Oni ne sadrže hemikalije koje oštećuju kosu i stanjuju vlasi, što je odlična stvar za sve vas koji se trudite da dođete do guste kose.

Ako želite do dobijete gustu kosu, možete upotrebljavati i šampon za volumen: kada njim perete kosu, usredsredite se na koren i vrhovima prstiju masirajte vlasište da biste otklonili izumrle ćelije kože i nakupljenu masnoću.

Dodatna preporuka za poboljšanje ponovnog rasta kose:

Jednom nedeljno masirajte glavu 10 minuta. Možete izabrati i neko biljno ulje za kosu i laganim kružnim pokretima utrljavati u teme.

Šta kada imamo perut?

Ukoliko vam se pojavila perut na koži glave i u kosi, logično je da ćete se prvo pozabaviti tim problemom, pa onda tražiti načine da poboljšate i kvalitet svoje kose.

Najbolje je kupiti neki šampon specijalizovan za uklanjanje peruti bez sulfata kao što je Vlasilan, ali mi vam preporučujemo da pokušate da se ovog problema rešite i na prirodan način, a ova dva preparata su odlična kada je u pitanju eliminacija peruti:

Soda bikarbona: prirodni je eksfolijant, što znači da pomaže pri uklanjanju mrtvih ćelija skalpa i reguliše Ph nivo kože. Njome radite piling kose.

Recept: stavite 1 kašiku sode bikarbone u ½-1 šolju mlake vode. Dobro promešajte i iskoristite ovo kao šampon. Ostavite da odstoji malo na glavi pre nego što ga isperete.

Sok od limuna: limunska kiselina je odlična u borbi protiv peruti – ubija gljivice koje su uzrok nastajanja peruti. Uzmite oko 2 kašike svežeg limunovog soka i izmasirajte skalp time. Ostavite da odstoji 1-2 pa isperite. Kosu zatim isperite limunovom vodom (pomešajte 3-4 kašike svežeg soka od limuna sa šoljom vode).

Predlažemo vam da, ukoliko imate ovaj problem, saznate više kako uspešno ukloniti perut.

Specijalan šampon za gustu kosu

Sem varijante da koristite neki kupovni šampon za gušći rast kose koji provereno deluje, saznajte u narednim redovima kako možete doći do guste kose na prirodan način!

Ovaj recept je već dosta rasprostranjen i primenjivan, a utisci žena koje su ga isprobale su pozitivni, pa smo rešili da sa vama podelimo tajnu koja će vam biti korak do guste kose. Zovu ga i Bojanin šampon.

Potrebni sastojci:

50 ml ricinusovog ulja, 100ml rastvora pantenola, 1 bočica AD kapi u vodenom rastvoru, 750ml šampona od koprive i 30ml kapi od koprive.

U šampon dodajte ulje, rstvor i AD kapi. Sve snažno promućkajte. Koristite ga pri svakom pranju kose; prstima ga dobro umasirajte u sam koren vlasi, sačekajte 5 minuta i isperite. Uvek ga promućkajte pre upotrebe.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading