JEFTIN, A ČINI ČUDA ZA ORGANIZAM Evo kako da izaberete najzdraviji kupus
Foto: Pexels

Kupus je jeftina i izuzetno zdrava namirnica, možda i ne znate šta sve sadrži niti koji je kupus najzdraviji.

Ima ga na svakoj pijaci i u prodavnicama, pristupačne je cene jer za manje od sto dinara dobijate čitavu glavicu prepunu vitamina i drugih važnih nutrijenata!

Vitamin C

Sve vrste sadrže vitamin C, a samo jedna šolja seckanog kupusa ima skoro polovinu dnevne neophodne doze. Ovaj vitamin je važan za imunitet i odbranu organizma od spoljašnjih uticaja, održava zdravlje srca i umanjuje rizik od hroničnih oboljenja.

Bogat vlaknima

Hranljiva vlakna su odličan saveznik našeg sistema za varenje i imuniteta, jer omogućavaju da brže izbacimo sve što naš organizam ne koristi. Omogućavaju efikasnije i lakše pražnjenje creva, a zbog njih i bakterije u sistemu za varenje, izuzetno važne za imunitet, bolje obavljaju svoj posao.

Kupus sadrži obe vrste vlakana. Nerastvorljiva deluju na varenje, dok rastvorljiva imaju blagotvorno dejstvo na nivo holesterola u krvi i na taj način štite i srce.

Odličan je za dijetu

Šolja seckanog kupusa sadrži samo 20 kalorija, što je pet puta manje od parčeta hleba! Kupus salata, ili kupus kao dodatak raznim jelima, omogućava da unesete više nutrijenata biljnog porekla a da ne opteretite stomak niti liniju.

Koji je zdraviji?

Iako najčešće jedemo zeleni, crveni kupus je zdraviji jer sadrži više flavonoida. Upravo zbog njih, preciznije antocijanina, ima jarku ljubičastu boju. Antocijanini imaju jako protivupalno i protivvirusno dejstvo.

Umiruje želudac

Sok kupusa, čak i ako samo jedete sveže seckane listove, umiruje sluzokožu želuca i omogućava da čirevi brže zarastu.

Kiseli kupus - bomba za zdravlje

A kada skromni kupus ukiselimo, dobijamo neverovatnu namirnicu za imunitet i varenje! Kada kupus fermentiše, u njemu se stvaraju prirodni probiotici koji pomažu zdravim bakterijama naseljenim u našim crevima. One pomažu našem telu da se izbori sa infekcijama, bolje preradi zdrave supstance iz hrane, i kontroliše čak i nivo stresa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading