ŽELITE DA PUSTITE KOSU 5 praktičnih saveta za brži rast i bolji kvalitet vlasi
Foto: YouTube printscreen /Variety

Svi se sećamo onih devojaka iz škole sa dugom, ravnom i gustom kosom do struka koja je bila njihov zaštitni znak. Da li je uzrok dobra genetika, zdrave životne navike ili posvećena nega - pitali smo se.

Sa dugom kosom može mnogo više da se eksperimentiše - od lepršavih talasa koji čvrsto stoje na kosi koja nije retka, pa sve do visokog repa i elegantnih frizura koje imaju mnogo bolji oblik kada je kosa gusta i ima volumen. Jedina zamka sa dugom kosom jeste to što može da postane monotona ukoliko nemate vremena da je svakodnevno stilizujete, ili neuredna, ako joj se ne posvetite.

Najčešće dileme jesu kako pustiti dugu, a zdravu kosu? Kako je svakodnevno stilizovati ,a očuvati njen sjaj i mekoću? Kako je tretirati bez lomljenja i oštećenja tokom cele godine? I tu nastaje niz grešaka koje svakodnevno praktikujete u svojoj beauty rutini.

U nastavku sledite 5 praktičnih saveta koji će vam pomoći da pustite dugu, zdravu i sjajnu kosu.

1. Ne stilizujte kosu visokim temperaturama

Ovo je prvi i najvažniji savet. Izlaganje kose visokim temperaturama pomoću pegli i uvijača rezultiraće suvoćom, pucanjem vrhova i lomljenjem. Zbog toga potražite brendove čija se inovativna tehnologija aparata zasniva na principu aerodinamičkog fenomena. Takođe, ne zaboravljajte ni termičku zaštitu za kosu u vidu različitih preparata koji se nanose na mokru kosu pre oblikovanja, a najbolji scenario bi bio da umesto stajlera koristite stare metode poput viklera i pletenica.

2. Redovno se šišajte

Ukoliko mislite da ne treba dugo da se šišate kako bi kosa više porasla - grešite. Da, kosa će rasti, ali neće se obnavljati i krajevi će brže pucati, tako da ćete sve što niste ošišali, na primer, 6 meseci, morate da ošišate odjedanput. Ukoliko ste prestali da je stilizujete aparatima s visokom temperaturom, možete da povećate i pauzu između 2 šišanja - na 12 meseci, ali ukoliko je i dalje tretirate (i maltretirate), to mora da bude jednom mesečno kako bi kosa rasla zdravija i postala duža.

3. Koristite tretmane za oporavak kose

Tajna duge kose jesu čvrste vlasi. Ako je vaša kosa oštećena i slaba, lakše će pucati, što je najčešći problem kada kosa ne može da postigne određenu dužinu. Tretmani za obnavljanje kose mogu doneti veliku razliku i pomoći da vaša kosa bude jaka. Počnite od kvalitetnog šampona, regeneratora i maske, a zatim priuštite sebi i botok tretmane za kosu koje će je revitalizovati od korena do krajeva. Rezultati će biti vidljivi odmah. 

4. Prekinite naviku vezivanja kose u rep i punđu

Priznajemo, ovo je možda i najteži korak. Skupljanje kose u visoki rep ili nisku punđu kada kasnimo na posao ili nismo stigli da je operemo jeste jedno od naših omiljenih rešenja (a i ove frizure umeju da budu tako chic). Ipak, kada kosa počne ne samo da puca, već i opada, to je ozbiljan alarm da ovu naviku prekinete. Ako baš ne možete da raspustite kosu, ne stežite je jako i birajte svilene trake i gumice.  

5. Ne preskačite piling za kožu glave

Piling kože lica sigurno ne zaboravljate, a šta je sa pilingom kože glave? Zdrava kosa počinje zdravim vlasištem, te ako okruženje na kojem raste vaša kosa nije sposobno za borbu, ne možete da očekujete produktivnost folikula dlake koji jačaju dlaku i uzrokuju brži rast. Ubacite u svoju rutinu piling temena jednom nedeljno, pre šamponiranja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading