Ovo je njihova tajna: Evo zašto neki parovi sijaju od sreće
Foto: Shutterstock

Smanjenje stresa znači i zdravije srce

Kada se mazite sa nekim do koga vam je stalo, vaše telo oslobađa hormon zvan oksitocin poznat kao "hormon ljubavi", koji vas smiruje i utiče na to da se bolje nosite sa stresom. Više ćete se smejati, odvratiti pažnju sa nekog problema ili dobiti dodatnu, jaču volju da ga rešite.

Pozitivni efekti maženja smanjuju nivo kortizola -hormona stresa, što bitno utiče na regulaciju krvnog pritiska. Što je pritisak bolje regulisan, to je i vaše srce zdravije. Iako neki naučnici tvrde da žene imaju više koristi od maženja, drugi odgovaraju argumentima da zdravstveni benefiti važe za oba pola.

Dodir i maženje mogu da ublaže bol

Nakon neke povrede ili traume, maženje može da vam pruži mnogo više od moralne podrške. Naime, dokazano je da oksitocin, koji se luči kada ste na ovaj način sa nekim bliski, može da pomogne i u blokiranju signala bola. Ova činjenica je uslovila i istraživanja modaliteta infiltriranja oksitocina u lekove protiv bolova.

Zagrljaj tera i prehladu

Bliski kontakti i zagrljaji ljudi kojima verujete mogu na neki način da vas zaštitite i od virusa, posebno ako ste pod velikim stresom, i pomognu da lakše savladate infekciju. Ako ste već bolesni, više maženja može da spreči pogoršanje simptoma, budući da će to što ćete se osećati bolje u zagrljaju podrške, sigurno uticati i na jačanje vašeg imuniteta.

Jačanje partnerskog odnosa

Nivo oksitocina, čuvenog hormona ljubavi raste u vašoj krvi ako grlite partnera. Parovi koji se bez zadrške maze i ljube jednostavno su srećniji, zdraviji i mnogo manje pod stresom.

Maženje umesto sredstva za spavanje

Ako se mazite pred spavanje, bićete opušteniji, rasterećeniji, i spremniji za uspavljivanje. I ovde pomaže oslobađanje oksitocina koji ima umirujuče efekte. Neki parovi čak i zaspe zajedno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading