NE BACAJTE VODU OD KROMPIRA Dobićete najukusnije testo i supu, ali i mnogo više od toga!
Foto: Pixbay

Možda ćete se iznenaditi kada saznate da je voda od krompira neverovatno korisna i svestrana. Možete koristiti vodu od krompira kao zamenu za zgušnjivač, dodavati je u razna jela za dodatni ukus i čak je koristiti u bašti za dodavanje hranljivih materija u tlo. 

Kako se koristi voda od krompira?

Voda od krompira je prilično svestrana i može se koristiti za mnogo različitih stvari.

Za one koji su alergični na kukuruz ili pšenicu, ili za sve koji vode život bez glutena, voda od krompira predstavlja odgovarajuću zamenu za zgušnjivač brašna ili kukuruznog skroba.

Često ga koristimo u našem univerzalnom brašnu bez glutena jer je prilično jeftin.

Takođe, ga možete koristiti za dodavanje hlebu ili supi umesto obične vode.

U slučaju supa, ona će zgusnuti čorbu i takođe dodati vitamine iz krompira. To je kao da dobijete besplatan dodatak povrću u svemu što radite!

Hlebu možete dodati vodu od krompira kako biste mu dali lepu teksturu i dodali ukus (u odnosu na samo dodavanje obične vode). 

Koristite vodu od krompira kao štedljivo, jednostavno đubrivo za svoje biljke. Ako ne planirate da ga koristite u receptu, ostavite ga da se ohladi, pa prelijte biljke. Ipak, ne dodavajte biljkama vodu od krompira koju ste solili!

Svojim životinjama možete dati i vodu od krompira. Prelijte hranu vašeg psa ili mačke da biste joj dali još više vitamina.
 

Zdravstvene prednosti vode od krompira

Možda je najbolji deo to što je voda od krompira prepuna dodatnih hranljivih materija izvađenih iz samog krompira! Hranljive materije poput vitamina B i C, kalijuma i vlakana, i fitonutrijenti poput karotenoida i flavonoida za koje se smatra da promovišu dobro opšte zdravlje.

Krompir zapravo može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, poboljšati funkciju mozga i zdravlje nervnog sistema, smanjiti upale i pomoći u varenju, između ostalog.

Naravno, budući da kipuća voda ne samo da kuva krompir, već zapravo iz njega izvlači hranljive materije, rezultujuća voda od krompira sadrži sve hranljive materije prisutne u običnom krompiru, pa i vi dobijate iste zdravstvene koristi!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading