SVI PRAVE OVU GREŠKU: Stručnjaci otkrili tajnu kako možemo da ušteditmo na grejanju
Alo!Rajko Ristic

Temperature lagano padaju i lišće menja boju. Dok se privikavamo na niže temperature, opet se javlja isto pitanje ka i pred svaku grejnu sezonu – kada upaliti grejanje i kako da vam račun za struju ne probije plafon?

Neka domaćinstva izdrže koliko mogu, a druga grejanje pale s prvim niskim temperaturama. Ali, što se tiče korišćenja centralnog grejanja, da li će zaista, ako ceo dan lagano radi, uštedeti novac?

Kao i kod većine stvari, odgovor nije jednostavan, prenosi metro.co.uk.

Stručnjaci sugerišu da je ostavljanje grejanja na laganoj temperaturi tokom celog dana kako biste uštedeli samo mit. S jedne strane, ostavljajući grejanje uključenim ceo dan, kotao će morati da radi kako bi održavao temperaturu na zadanom nivou, a energiju ćete trošiti ceo dan u poređenju s podešavanjem da grejanje kreće u odabrano vreme.

Međutim, ako je dom hladniji, trebaće vam više energije da ga zagrejete kada dođete i uključite grejanje.

Zbog toga savetuju korišćenje tajmera. To omogućuje da se grejanje uključuje i isključuje kada je to najpotrebnije i ne morate brinuti hoćete li ga zaboraviti da ga isključite. Mnogi stručnjaci se slažu da je najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir kada je u pitanju efikasno grejanje doma je otkriti gde toplota izlazi iz njega.

Ako je dom dobro izolovan, potrošićete manje energije bez obzira na to ostavljate li grejanje ceo dan ili koristite tajmer. Što su gubici toplote manji, to ćete manje energije potrošiti za postizanje prijatne temperature u domu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading