Čišćenje kuće nikad jeftinije i lakše: Ovo je zlatna kombinacija sa kojom ne možete da pogrešite
Foto: Shutterstock

Većina domaćica bar jednom nedeljno obriše prašinu, usisa i pospremi kuću, bar jednom mesečno obavi generalno čišćenje, koje zahteva pomeranje kauča i detaljno brisanje podova. 

Kućni trikovi vam mogu biti od pomoći kada želite da uštedite novac.

Umesto skupih sredstava za čišćenje i osveživača prostorija, možete iskoristiti neka sredstva koja već imate kod kuće.

Ono što je bitno, efekat će biti skoro isti.

Ovo su samo neki od kućnih trikova koji će vam u velikoj meri olakšati posao.

Pasta za zube
Osim za pranje zuba, pastu možete iskoristiti i za svež miris toaleta i wc šolje. Rasecite dno paste sa jedne i druge strane i ubacite je u kazanče. Svaki put kad pustite vodu, ona će zapeniti i za sobom će ostavljati svež miris.

Ukoliko imate laminat, onda sigurno znate da je neophodno da ga prebrišete najmanje dva puta nedeljno kako bi bio lep i sjajan.

Jedno pogrešno sredstvo za čišćenje može da napravi katastrofu koju nećete tako lako sanirati, pa je uvek bolje da ispobate ona koja možete sami da napravite. Predstavljamo vam četiri trika i saveta za čišćenje i održavanje laminata koji će istovremeno uštedeti vaše vreme i novac.

1. Suvo čišćenje

Redovno čišćenje laminata suvom krpom znatno doprinosi njegovoj čistoći i lakšem održavanju.

Uklanjanje prašine na ovaj način sa laminata, bez upotrebe nepotrebnih hemijskih sredstava, produžava ujedno i vek trajanja laminata.

2. Koristite meke četke za čišćenje

Površina laminata je pravljena od izdržljivih materijala, što znači da će hrabro podnijeti korake ukućana, kućnih ljubimaca, pa i teret nameštaja. Međutim, neće se tako dobro pokazati pred četkama za čišćenje sa oštrim dlakama.

Zato birajte one sa nežnijom površinom, koje ćete svakodnevno moći da koristite.

3. Obratite pažnju na suvoću laminata

Ključna stvar za dobar izgled laminata i njegovu dugotrajnost je suvoća. Trenutna vlažnost prilikom pranja istog ili prolivena tečnost u datom momentu neće mu naneti nikakvu štetu, međutim, natapanje laminata će ostaviti trajne i vidljive posledice.

4. Čišćenje vodom i sirćetom

Ovo je zlatna kombinacija sa kojom ne možete da pogrešite. Sirće u kombinaciji sa vodom daje izvanredne rezultate na najrazličitijim površinama. Zbog svoje efikasnosti i neškodljivosti, tečnost napravljena od ova dva sastojka preporučljiva je i za primenu na laminatu.

Soda i sirće
Ako imate zagorele šerpe i ne znate kako da ih očistite – postoji rešenje. Na zagoreli deo sipajte sodu bikarbonu i sirće, pa prebrišite sunđerom. Sva prljavština će odmah nestati.

Kečap
Ako su vam se uprljale sanitarije u kupatilu ili kuhinji, probajte sa kečapom. Nanesite ga na prljave deo i sačekajte nekoliko trenutaka da počne da deluje. Zatim prebrišite krpom.

Gazirani napici
Gazirane napitke možete iskoristiti za uklanjanje prljavština i bakterija iz wc šolje. Sipajte gazirani napitak u wc šolju i pustite vodu – toalet će biti kristalno čist.

Fen
Bili ste odsutni na nekoliko minuta, a kad ste se vratili u sobu, uhvatili ste dete kako šara bojicama po zidu? Uzmite fen i približite ga obojenom zidu i sačekajte da se zid ugreje. Nakon toga, krpom prebrišite zid. Budite pažljivi kako ga ne biste oštetili.

Rukavice
Iskoristite gumene rukavice kako biste uklonili dlake svog kućnog ljubimca sa kreveta. Jednostavno pređite rukavicom preko kreveta ili površine gde su nagomilane dlake i lako ćete ih pokupiti.

Lepljiva traka
Ako vas nerviraju sitne čestice prašine i dlake koji nikako ne možete da pokupite metlom, zalepite lepljivu traku na donji deo metle i pomoću nje čistite pod. Videćete kako se dlake i prašina lepe za traku, pa je lako možete skinuti i zameniti novom.

Komentari (0)

Loading