LJUBOMORNA KAO PAS!? Dolazak prinove u dom, izazvaće veliki stres kod vaše mačke
Foto; Pixabay

Vlasnici prvi put pomisle da ljubimica može da bude ljubomorna onda kada dovedu još jednu macu ili psa u kuću, kada dobiju bebu ili kada u dom ulazi partner. I onda se postavlja ono čuveno pitanje – hoće li njihova mačka prihvatiti i zavoleti novog člana zajednice.

Bez obzira na to koliko mi njih volimo, moramo imati na umu da kućnim ljubimcima ne smemo pridavati ljudske osobine. Ono što najčešće tumačimo kao ljubomoru zapravo je u njihovom svetu rivalstvo, odnosno borba za ono što smatraju njihovim i za šta su navikle da je njihovo pravo, piše petmagazine.rs.

Kako to funkcioniše?

U divljini se mačke sukobljavaju kada na njihovu teritoriju ušeta druga mačka i tada nastupa borba. U našem domu ne postoji mogućnost da im neko ugrozi vitalne potrebe, poput hrane ili vode, ali, ako u dom ušeta drugi ljubimac, ona može da se oseća ugroženo. Takođe, i našu pažnju, dodir i prisustvo mačke posmatraju kao svoje. Te ukoliko tu pažnju počnemo da raspoređujemo na još jednu životinju ili na dete – može se desiti da mačka iskaže protest jer ne dobija ono na šta je navikla. Treba da znate i da će one na svaku promenu reagovati, zato što vole rutinu.

Kada donesete odluku da u svoj dom dovedete životinju, morate biti svesni toga da je potrebno vreme da se dobro upoznate i da je razumete i kada vam ne stavi jasno do znanja da joj nešto smeta. Mace su suptilna bića i ponekad je potrebno da sami primetite šta im ne prija. Ali kada dođe do neke veće promene kao što je porast broja članova domaćinstva, prva lampica koja bi trebalo da vam se upali jeste da ljubimcu “objasnite” da nema potrebe za rivalitetom.

Mnogi vlasnici mačaka i pasa po dolasku bebe u dom, zbog velikih obaveza i izazova koje donosi ova nova životna uloga, pomalo zanemare svoje mezimce. Potrudite se da, ma koliko to u nekim trenucima bilo teško, zadržite dinamiku koju ste imali pre dolaska deteta. Svakog dana se poigrajte s mezimcem, četkajte ga, mazite… jer ćete mu tako staviti do znanja da se ništa nije promenilo i da ga i dalje volite.

Znakovi netrpeljivosti i borbe za prevlast

Tuča – Kada dve mačke neko vreme gledaju jedna drugoj u oči i ukipe se, očekujte da će uskoro jedna od njih započeti tuču.

Skrivanje – Ako je jedna mačka previše dominantna i ne popušta drugoj, vaša druga mačka najverovatnije će gledati da joj se u svakoj prilici skriva.

Teranje – Ako je sklupčana kraj vas, a druga mačka ili pas pokuša da se ušunja i dobije malo vaše pažnje, vaša maca je može oterati jer ne želi da vas deli.

Toalet – Kada postoji neki problem koji joj izaziva stres, mačka to ukazuje promenom u ponašanju kada je reč o obavljanju nužde.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading