TUĐ KARMIN SE NE STAVLJA NA USTA: Postoje neke važne stvari o šminkanju koje ćerke moraju da nauče od majki!
Foto: Ognjen Radošević

 

Drage mame, vaše princeze su sa osunčanih obrašćića prešle na našminkane i sve se to desilo mnogo brže nego što ste želele. Šta je, tu je! Sad je jako važno da ih naučite svemu što šminka nosi sa sobom, jer će jednom dobro stečene navike imati za ceo život i neće biti bojazni da će nešto poći naopako. A verujte mi da može!

 

 

Koliko god šminka delovala zabavno, pogrešno korišćenje izaziva razne opasnosti jer je u pitanju lice. Od bubuljica, fleka, pa do opasnih bakterijskih infekcija... Da ne bi došlo do toga, pričajte sa svojim ćerkama! Učite ih da vode računa o sebi i proizvodima koje koriste. Tinejdžerke, tuđ karmin se ne stavlja na usta! Evo još nekih stvari na koje obavezno treba da obratite pažnju.

Foto: Shutterstock

 

 

Uvek i zauvek SPF

Znam da se ponavljam, ali ovo je zaista najvažnije od svega! Pogledajte svoje lice i ako na njemu vidite fleke od sunca, izražene bore, umornu kožu bez sjaja, znajte da je veliki deo krivice u suncu, tačnije posledicama koje ono stvara. Zbog toga je važno nositi zaštitu na licu svih 365 dana u godini, bilo da je napolju vedro ili oblačno. Kod nas i dalje važi mišljenje da se krema sa zaštitnim faktorom nanosi samo leti, kada se ide na more ili bazen. Čak i u radnjama kreme za sunčanje možete da kupujete samo leti, dok ih u ostalim mesecima izbacuju iz asortimana. Zbog toga je jako važno da naučite decu da se SPF na lice nanosi tokom cele godine, svakog dana i da je neophodno da to bude faktor 30 i više. Što pre u svoju rutinu uvrste SPF, biće bolje, i tako će se prema licu ophoditi celog života. Možete ćerkama reći da sunce ima čak 80 odsto udela u prekomernom starenju kože i da je bolje da mažu SPF, nego da već sa 30 godina jure botoks zbog bora na čelu.

 

Čisto lice je lepo lice

 

Devojčice moraju da nauče da vode računa o svom licu. Kasnije će doći i do složenije nege, sa raznim koracima poput hidratora, emulzija, seruma, ampula, do krema i ulja. Za početak je, međutim, važno da nauče da se posle buđenja umivaju i da sa čistim licem ležu na spavanje. Blage umivalice bez sapuna pogodne su za mladu kožu, a neka hidratantna krema dodatno će pomoći koži. Sa šminkom se ne leže i što pre to shvate kao crveno slovo, manje su šanse da im se nekad kad budu umorne dogodi da se uspavaju našminkane. Insistirajte na ovim koracima svakodnevno dok ne uvidite da su devojčice same počele da vode računa o tome, bez podsećanja.

 

 

I šminka mora da bude čista

 

Nije samo čisto lice važno, već je bitno i da se na to lice nanose čisti proizvodi. Devojčice mnogo žele šminku, ali manje žele da vode računa o njoj. Tako je, doduše, sa većinom stvari u životu. Važno je ipak da nauče da proizvode moraju da održavaju i vode računa o njima. To znači da bjuti blender mora da se dobro opera pre svakog korišćenja, da četkice moraju da se peru često (jednom nedeljno je poželjno). Dobar savet je i da četkice drže prekrivene od prašine dok ih ne koriste. Čista šminka podrazumeva da se vodi računa o trajanju proizvoda, njihovom roku i bacanju stvari koje više nisu dobre. Podsećajte ih na rokove trajanja, naučite ih koliko može da traje puder, maskara, karmin… Naučite ih da bočica alkohola uvek bude u njihovom priboru, i da redovno brišu i dezinfikuju i površine i proizvode.

Foto: Shutterstock

 

 

Nikad ne kupujte kopije

 

Kvalitetna šminka je obavezna! Ne samo dok ste mladi, nego uvek! I majke i ćerke moraju da znaju da se na lice stavljaju samo provereni proizvodi, koji su testirani i koji imaju sertifikate koji pokazuju da su bezbedni za upotrebu. To ne znači da se na lice stavljaju samo skupi proizvodi. Sva šminka koja se prodaje u drogerijama prošla je razne testove i bezbedna je za korišćenje. Nekom će čak i nešto od nje smetati, neko prosto ima osetljivu kožu pa su mu potrebni posebni proizvodi, ali to su pojedinačni slučajevi. Važno je da naučite da se šminka ne kupuje na tezgama, pijaci, ulici, preko interneta, sa kineskih sajtova… Kopije poznate luksuzne šminke, koja inače u radnjama košta po nekoliko desetina evra, može se na internetu naći za par stotina dinara. Ta šminka nije bezbedna i može da izazove ozbiljne probleme. Bolje kupujte maskare i pudere u drogerijama za taj novac, nego da rizikujete sa kopijama poznatih brendova. Verujte mi da puder koji se prodaje za 50 evra ne može nigde da košta 500 ili 1.000 dinara i da mislite da ste kupili original.

Foto: Shutterstock

 

 

Tvoja šminka je uvek i samo tvoja!

 

Ovo pravilo je posebno važno naučiti u tinejdžerskim godinama, jer većina devojčica i kreće da se šminka tako što deli između sebe karmine i maskare. Mamama ni ne moram da objašnjavam koliko je problematično kad jedan karmin ide od usta do usta, o maskarama i očnim infekcijama da ne pričam. Šminkeri koriste istu šminku za sve svoje klijente, ali se pažljivo vodi računa kako se ta šminka koristi. Karmini se vade špatulama, za maskare se koriste jednokratni češljići, četke se peru za svakog klijenta… Naravno da ima neke šminke koja može da se deli. Puder na pumpicu može da se istisne na nekoliko ruku, ali puder sa aplikatorom koji se nanosi direktno na kožu ide samo na jedno lice. Praškasti proizvodi nose manje rizike, ali svakako bolje je naučiti devojčice da svako ima svoju šminku i da to postane pravilo za sve. To znači i da mame i ćerke ne dele između sebe proizvode, već da onog trenutka kad krene da se šminka devojčica dobije svoju.

Foto: Shutterstock

 

 

Filteri i fotošop nisu život

 

U današnje vreme postoji još jedna stvar koju sve tinejdžerke moraju da razumeju, a to je da ono što vide na društvenim mrežama nije stvaran život. Koliko god uvođenje svih prethodnih pravila u rutinu bilo teško, mislim da je za današnju decu ovo najteže. Filteri, fotošopovi i ostali alati za obradu koji se koriste na svim društvenim mrežama, potpuno su iskrivili sliku koju mladi imaju o tome kako prava koža izgleda. Čak se i velike kozmetičke kompanije služe obradama fotografija u reklamiranju šminkerskih proizvoda, a onda se potrošači iznenade kad vide da ono što je na reklami baš i nije na njihovom licu. Prevare idu tako daleko da su u nekim zemljama već uvedene zabrane korišćenja filtera kod reklamiranja proizvoda, a kazne za prekršaje su drakonske. To nije bez razloga! Mladi nisu svesni koliko je život na internetu laž i koliko se svi skrivaju iza filtera u želji da budu lepši, bolji, uspešniji… Majke, objasnite devojčicama šta su linije, tekstura kože, boja tena, pore, bore… Pokažite im da koža u stvarnosti nije retuširana i da svaka godina donosi nešto novo. Naučite ih da vole sebe onakve kakve su, da prigrle sve svoje vrline i mane, da budu svesne sebe i svoje lepote! Onda će u šminkanju da uživaju!

Komentari (0)

Loading