PAŽNJA, BEBA NA PUTU! Rađaju se s refleksom puzanja, ali ako se ne stimulišu, s vremenom će se ta želja ugasiti
Foto: Shutterstock

Ima i dece koja propuze mnogo ranije, što nikako nije za brigu, kažu iz Centra za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i fitnes "Master Physical" .

Znaci da će dete skoro prohodati

*Dobar sedeći stav je preduslov za početak puzanja. To podrazumeva da dete samostalno sedi bez oslonca o leđa ili bez pridržavanja odraslih, da ima dobar balans i ravnotežu.

Foto: Shutterstock

 

*Bauljanje - kada se dete pomera priljubljenog trupa uz podlogu, koristeći više ruke, a manje noge.

*Podizanje deteta u četvoronožni položaj (podrazumeva oslonac na obe šake i kolena) i klaćenje u tom položaju napred-nazad je sledeća faza.

*Stabilnost na tri tačke, a to znači obe šake i koleno, ali i oba kolena i šaka, pokazuje da je beba spremna za puzanje i tada možemo očekivati da će se beba kretati. Mnoga deca se prvo kreću unazad, pa tek onda unapred.

Nepravilne šeme

Pravilno puzanje je recipročno kretanje ili unakrsno, što znači da pokrete desne ruke prati leva noga i obrnuto. Na ovaj način se pravilno prenosi težina na noge i na ruke, izbegavajući asimetrični razvoj tela. Ovo je važno znati kako bismo prepoznali nepravilne šeme u puzanju (kada dete pomera nogu i ruku sa iste strane ili kada dete istovremeno pomera obe ruke, a potom obe noge, što liči na skakutanje zeca ili da dete bolje povlači jednu nogu ili ruku od druge…), a koje se odgovarajućim tretmanom mogu ispraviti.

Foto: Shutterstock

 

A šta ako ne puzi

Veoma je dobro da dete puzi jer se na taj način jačaju mišići ruku, ramenog pojasa, karlice i leđa, što će mu, kada počne da se diže, dati bolju ravnotežu, stabilnost i sigurnost.

Istraživanja pokazuju, da je detetu koje nije puzalo potrebno mnogo više vremena prilikom prohodavanja, tj. mnogo više vremena dok se dete ne pusti i samostalno ne napravi prve korake.

Smatra se da oko 15% zdrave dece ne puzi. To su uglavnom deca koja dosta vremena provode u ogradici ili krevecu, a manje na podu, pa zbog toga se ranije počnu hvatati za ivice i podizati u stojeći stav. U ovu grupu spadaju i deca  koju odrasli pre vremena oslanjaju na stopala i cupkaju ili deca koja su se do šestog meseca slabije oslanjala na ruke i šake, pa im je mišićna snaga ruku  i ramenog pojasa nešto slabija.

Poželjna stimulacija

Poželjno je decu koja ne puze stimulisati tako što će više vremena provoditi na podu,  gde će imati punu slobodu kretanja i ponuditi ih različitim  igračkama koje će ih podstaći na kretanje.

Foto: Shutterstock

 

Roditelji se često obraćaju Centru za pravilan razvoj deteta pri ordinaciji Master Physical ukoliko imaju nedoumice da li se njihovo dete pravilno motorički razvija da bi dobili odgovarajući savet, ali ako je potrebno i  tretman kroz  pravilne, tačno određene stimulativne vežbe.

Komentari (0)

Loading