KUĆA - POSO, ZAČARANI KRUG Povratak u septembarsku kolotečinu može biti vrlo izazovan, naročito ako ste i ovo leto proveli bez dovoljno dana odmora
Foto: Shutterstock

Ako se mučite da prelistate listu obaveza, evo nekoliko saveta stručnjaka kako da povećate svoju produktivnost na poslu i povratite entuzijazam u izvršavanju poslovnih obaveza.

Usvojite Ajzenhauerovu matricu

Ovo je papir koji je podeljen na četiri kvadrata označenih sa: „hitno“, „nije hitno“, „važno“ i „nije važno“. Uzmite svaki zadatak koji morate da obavite taj dan i postavite ga na jedan od kvadrata. Sve hitno i važno treba da uradite što je pre moguće. Sve što je važno, ali nije hitno, u kalendaru treba zakazati za kasnije. Sve što je hitno, ali nije važno, treba poveriti nekom drugom. Sve što nije ni hitno ni važno odbacite, jednostavno nije vredno vašeg vremena ili truda.

Foto: Shutterstock

 

Ne robujte mejlovima

Određivanje vremena za elektronsku poštu omogućiće vam da tom zadatku posvetite punu pažnju, umesto da šaljete brze odgovore pune grešaka u kucanju i napisane bez dobrih manira. Dakle, ne odgovarajte na mejlove svaki čas nego u za to određeno vreme.

Recite ne mrežama

Ne hvatajte se za Fejsbuk dok imate važnijih stvari. Većina nas koristi društvene mreže za svoje poslovanje, ali to na kraju ispadne najveće gubljenje vremena jer vas progresivno odvlači od fokusa zbog kojeg ste se uključili na njih - samo da odgovorim na ovo, pogledam ono, bacim pogled na to... Ostavite to za vreme kad završite sve što je bilo važnije.

Foto: Shutterstock

 

Krivine - da, ali od par minuta

Nađite trenutak u kojem se možete nakratko koncentrisati na nešto drugo. To može biti jednostavno poput umivanja lica hladnom vodom ili istezanja na hodniku kod prozora. Ko nema vremena da jede bananu bez telefona u ruci? Ili da ustane i protegne leđa? Shvatite ovo kao radnu akupunkturu - sitnija intervencija s velikim uticajem na opštu produktivnost.

Verujte kolegama

Ako ste u mogućnosti, obavežite se samo za sastanke i poruke koji su neophodni. Negujte kulturu poverenja. Bespotrebni sastanci i razmena poruka u realnom vremenu pojedu bezbroj sati. Tamo gde je to moguće, timovi treba da podstiču saradnju bez brzog odgovora i da veruju da će iste te odgovore kao rezultate saradnje dobiti na vreme.

Foto: Shutterstock

 

Pitam se, pitam

Ponekad ne možete da izvršite zadatak, a pravi krivac je loše objašnjen posao. Pitajte, recimo,  nalogodavca za sva potrebna objašnjenja čim primite i pročitate kratak sadržaj mejla. Bez pojašnjenja, zaposleni ostaju zbunjeni oko prioriteta, što rezultira nedostatkom motivacije i usklađenosti unutar timova.

Komentari (0)

Loading