Prirodno rešenje: Ukoliko su vam posle letovanja iskočile pege i fleke, uradite ovo
Foto: Shutterstock

Na svom licu ili nadlanicama primećujete tamne mrlje? Velika je verovatnoća da su one rezultat povećanog izlaganja ultraljubičastim zracima, koji su doveli do hiperpigmentacije. Tamne mrlje od sunca nazivaju se i staračkim pegama, jer se najčešće pojavljuju kod osoba starijih od 55 godina, ali sve više pogađaju i one mlađe. Hiperpigmentacijskim mrljama sklonije su i osobe svetlije puti, a kako biste sprečili dalja oštećenja kože i pojavu novih mrlja, važno je da se ne izlažete suncu između 10 i 16 časova, da pijete što više tečnosti, kao i da konzumirate sezonsko voće i povrće bogato antioksidansima. Takođe, primenite neko od prirodnih rešenja za hiperpigmentaciju.

1. Piling od šećera

Kako biste posvetlili postojeće i smanjili rizik od nastanka novih mrlja, što češće svojoj koži priuštite prirodni piling. Na taj način odstranićete svu nečistoću i odumrle i oštećene ćelije kože. Zahvaljujući tome vaše mrlje će početi da blede, a postupno bi mogle i da nestanu.
Piling će takođe podstaći vašu kožu na stvaranje novih, zdravih ćelija, a možete ga napraviti i kod kuće, od običnog šećera i kokosovog ulja.

Primena: Pomešajte šolju nekog organskog šećera s pola šolje kokosovog ulja, pa time dobro istrljajte i izmasirajte kožu. Potom dobro isperite.

2. Sveži sok od limuna

Osim što deluje kao eksfolijant (stimuliše ljuštenje kože), limunska kiselina ima svojstva izbeljivača, što znači da posvetljuje tamne mrlje.

Primena: Iscedite malo svežeg soka od limuna pa njime istrljajte mrlje na koži dvaput na dan. Ostavite da deluje barem 30 minuta pa isperite kožu. U roku od mesec-dva primetićete da vaše mrlje polako nestaju.

Napomena: Nemojte se izlagati suncu neposredno nakon što ste naneli sok od limuna na kožu, jer limun povećava njenu osetljivost na sunčeve zrake.

3. Jabukovo sirće i maslinovo ulje

Kvalitetno jabukovo sirće sadrži alfa-hidroksilnu kiselinu, koja izbeljuje i posvetljuje hiperpigmentacijske mrlje. Ako vam je koža osetljiva, kombinujte ga s maslinovim uljem, koje će sprečiti isušivanje kože.

Primena: Pomešajte malo jabukovog sirćeta s maslinovim uljem i nanesite na mrlje. Ostavite da deluje dvadesetak minuta pa isperite. Vaša će koža biti mekana i glatka.

4. Sok od luka

Crni/crveni luk sadrži sumporne materije koje deluju kao antiseptik. Osim sumpora, luk sadrži i kiseline koje podstiču čišćenje kože od svega što je za nju suvišno. Ako je vaša koža preosetljiva na limun, sok od luka biće za vas izvrsno rešenje.

Primena: Oljuštite i sitno iseckajte ili narendajte crveni luk. Stavite ga u gazu, pa čvrsto pritisnite kako biste iscedili sok. Jednu kašiku soka od luka pomešajte s dve kašike meda, te time namažite mrlje. Ostavite da deluje petnaestak minuta, pa isperite. Primenite ovaj tretman 1-2 puta dnevno.
Druga opcija je da iseckate luk, pa s nekoliko komadića istrljate mrlje (ponovite ovo 2-3 puta dnevno).

5. Ren

Ren sadrži glukozinolate koji deluju antioksidativno i podstiču cirkulaciju, kao i uklanjanje otpadnih materija iz organizma. Uz to, bogat je i vitaminom C, koji usporava stvaranje melanina, odgovornog za prebojenost kože.

Primena: Narendajte koren rena (oko 10 cm), pa ga pomešajte s četvrtinom šolje jabukovog sirćeta. Ostavite da odstoji dve nedelje. Potom procedite, pa tuferom nanesite na kožu. Ponovite postupak triput na dan tokom mesec dana i rezultati neće izostati.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading