Ishrana je ključna: Ako jedete ove namirnice kosa će vam rasti brže nego ikad pre
Foto: Shutterstock

„Većina nutrijenata koji su dobri za kožu i kosu su sačinjeni od sličnih proteina. Uz to znajte da se dobre životne navike najviše ogledaju na koži i kosi. Na primer, ako dobro spavate i pijete puno tečnosti, to će se videti na vašoj koži“, navodi nutricionistkinja Robin Foroutan, portparolka američke Akademije za nutricionizam i ishranu.

„Slobodni radikali uništavaju naše ćelije, pa je najbolji način da se zaštitite od njihovog uticaja konzumacija biljnih namirnica koje sadrže puno antioksidanata“, dodaje.

Kosa može opadati zbog više razloga. Ishrana može biti uzrok, ali stres i hormoni takođe doprinose razvoju problema.

Američka akademija za dermatologiju navodi da je i genetika važan faktor, a isto se odnosi i na autoimune bolesti. Ako gubite kosu, a nikako vam nije jasan razlog, posetite lekara.

„Nivo hormona štitne žlezde mogu takođe da utiče na strukturu kose, a lečenjem tog stanja se može poboljšati i stanje kose“, navodi Foroutan.

Suvo grožđe

Gvožđe je ključno za proizvodnju hemoglobina, dela krvi koji nosi ćelije kiseonika u organe i tkivo. Kada je hemoglobin na normalnom nivou, celo telo, dakle i kosa, ima dovoljno krvi pa se stimuliše normalan rast vlasi. Ako želite da dodate gvožđe u ishranu, pametan izbor je sušeno voće ili sok od višnje. Jaja, urme, suvo grožđe, lisnato i tamnozeleno povrće i integralne žitarice takođe obiluju gvožđem. Vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa, pa voće poput jagoda, limuna ili narandže treba da bude deo vaše ishrane.

Spanać

Ova namirnica je puna gvožđa, koje je važno za zdravu kosu. Gvožđe će krv obogatiti kiseonikom. Ako imate obline cikluse, pazite na unos spanaća, a i cvekla je dobar izbor.

Govedina

Foroutan smatra da su govedina i jagnjetina jako dobri izvori gvožđa, a potrebno je samo birati čiste komade mesa i paziti na veličinu porcije.

Semenke bundeve

One pak sadrže puno cinka, a ako ga imate premalo ili previše u organizmu to će slično uticati na gubitak kose. Govedina i spanać takođe sadrže cink.

Avokado

Vitamin E štiti ćelije od štete nastale slobodnim radikalima i može ubrzati rast kose – stoga jedite avokado!

Orašasti plodovi

Još jedna namirnica koja sadrži vitamin E. Visoki udeo nalazi se i u semenkama suncokreta.

Supa od kostiju

Ovako kuvana supa sadrži kolagen, protein koji će štiti zdravlje kože. Kolagen se nalazi u vašoj kosi i on će je učvrstiti. Istraživanja pokazuju i kako će podstaći stvaranje proteina koji utiču na rast kose.

Jaja

Žumance jajeta sadrži nutrijente koji se nazivaju kolin i biotin, a Foroutan smatra da će pomoći bržem rastu kose. Iako se retko događa, može se raditi i o manjku biotina u organizmu kada je u pitanju tanka kosa. Ako želite da uzimate suplemente, ona ima savet: „Problem s nekim suplementima je da ne sadrže dovoljno ključnih nutrijenata koji će stvarno biti od pomoći. Suplementi biotina će delovati ako ga nemate dovoljno u organizmu, ali morate potražiti doze od 5 do 10 mikrograma, a sve ispod toga nije vredno vašeg novca.“

Sojine klice

Ako želite da kosu održite zdravom i sprečite opadanje, silicijum je mineral koji svakako treba da ima svoje mesto na vašem stolu. On telu pomaže u apsorpciji vitamina i minerala, a ako ga ne konzumirate dovoljno, sve voće i povrće ovog sveta neće imati potreban učinak. Silicijum se nalazi u klicama soje, kori krastavca, crvenim i zelenim ljutim paprikama i krompiru.

Narandže

Kada pomislite na vitamin C, verovatno pomislite na citruse. Narandže su još jedno voće koje možete dodati na listu namirnica za zdravu kosu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading