Neko vam je slomio srce? Osim na psihičko stanje, raskid utiče i na zdravlje, evo i kako
Foto: Shutterstock

1. Menjaju se hormoni

 

Ljubav nas čini sretnima, a tada nam je telo prepuno hormona dopamina i oksitocina, koje nazivaju – hormonima ljubavi i sreće. Kada nam netko slomi srce, tada razina tih hormona drastično pada, a raste nivo kortizola i epinefrina (adrenalin) – hormona stresa. Oni nas čine teskobnima.

Ako hormon stresa ostane na visokom nivou  i to se ne menja, smanjuje se sposobnost stvaranja novih sećanja. Možda je to način kako se naše telo, preciznije mozak, nosi sa stresom – tako da neke stvari zaboravi.

2. Imunološki sistem slabi

Visok nivo hormona stresa nakon prekida ljubavne veze deluje negativno i na naš imunitet, a tada smo skloniji bolestima, na primer, prehladama, infekcijama…

Stres i “slomljeno srce” uzrokuju da nam telo proizvodi manje belih krvnih stanica, a to su tzv. vojnici koji se bore protiv infekcija.

3. Povećava se telesna težina

Kada nas život pregazi, promena hormona i pad imunološkog sustava, uzrokuju određene promene i u našoj prehrani. Telo počne žudeti za određenom hranom, najčešće za mastima, ugljenimhidratima te slatkim i slanim slasticama. Sve to vodi povećanju telesne težine.

Za povećanje nivoa kortizola u telu karakteristično je pojačano sakupljanje masnoće na trbuhu. Veruje se kako kortizol pojačava žudnju za određenom hranom koja zapravo potiče proizvodnju serotonina koji može neutralizovati stres.

4. Dolazi do se**sualne disfunkcije

Normalno je da čovek nema baš neku želju za se**som kada se oseća slomljeno. Međutim, čak i kada se nakon bolnog prekida počnemo osećati bolje, događa se da dođe do određene se**sualne disfunkcije, telo postane manje osetljivo na podražaje. Kod muškaraca to čak može dovesti do poremećaja u erekciji.

Slomljeno srce pogoršava i predmenstrualne sindrome pa čak i otežati da žena ostane trudna.

5. Pojave se promene na koži

Povećanje nivoa hormona stresa može pogoršati stanje naše kože. Pojavljuju se psorijaza, rosacea ili akne, a to pak čini da se osećamo još lošije.

Poboljšanje stanja kože je znak da se oporavljamo od prekida i da su pred nama bolji i sretniji dani.

6. Mozak ne radi kako treba

Nakon bolnog prekida događa se da nastane zbrka u glavi, kao da mozak ne radi kako treba, kao da nismo sposobni pravilno razmišljati. Na primer, obučemo majicu naopačke, stavimo telefon u frižider, zaboravimo važne sastanke koje smo planirali nedeljama…

Kada nam netko slomi srce, telo odgovara osećajem zbunjenosti, mozak je rastresen i usredotočen na tugu koju osećamo. Ali, u tim trenucima treba biti svestan da će i to proći i da nećemo poludeti.

7. Javlja se depresija

Emocije su jake. Snažno osećamo tugu, i usamljenost. Sve to može dovesti do depresije jer osećaj napuštenosti i tuga dovode do rušenja samopouzdanja i do osećaja kao da se svet oko nas raspada, a nemamo nikoga ko bi nam pomogao i to olakšao.

Važno je u tim trenucima pokušati biti svestan da to vodi depresiji i razgovarati s nekime otvoreno. Svatko ponekad treba ohrabrenje i rame za plakanje – to je normalno i ljudski.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading