UPOZORENJE AGRONOMA: Dobro pogledajte, ako lubenica ima ovo po kori, znači da je nakljukana hemijom
Foto: Freepik

Ima ih na svakom koraku, sad je vreme za lubenice, koje zbog slasti, svežine, a i cene mnogo ljudi obožava  Svako od nas zna neki trik, kako da prepozna zrelu lubenicu, ali malo ih ume da oceni koja je hemijski komtaminirana, što direktno utiče na vaše zdravlje.

Lubenice mogu da sadrže nitrate, odnosno hemiju koja se dodaje kako bi plod što pre sazreo. Problem je kada ova hemija prodre u voće, tada postaje opasna po zdravlje.

Agronom Vladimir Vikulov objasnio za ruske medije kako da izbegnete kupovinu voća sa visokim sadržajem opasnih nitrata.

Najčešće se primerci lubenica sa povećanom koncetracijom nitrata prodaju na početku sezone, ali ima ih i u avgustu i septembru. Ova hemija se nalazi u mineralnim đubrivima koji se obilato koriste kako bi se pospešilo sazrevanje i rast lubenica i dinja.

Visoka koncentracija nitrata je štetna za ljude, jer može da dovede do trovanja, a Vikulov je otkrio i kako da znate da li je lubenica nakljukana hemijom.

Prema njegovim rečima, kvalitetna lubenica koja nije "zatrovana" ima glatku površinu. Grudvasta kora trebalo bi da upozori kupca, jer je to jedan od znakova visoke koncentracije nitrata, objasnio je Vikulov.

"Grudvice na lubenici ukazuju na to da ima dovoljno razvijenu koru, a kada se preseče biće mnogo deblja nego obično. Takva kora ukazuje na visok sadržaj nitrata", upozorio je agronom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading