NIJE KASNO DA SADITE POVRĆE I CVEĆE! Sezona svežeg povrća je u punom jeku, ali u avgustu možete da posejete novo koje brzo raste
Foto: Shutterstock

U avgustu možete posaditi i višegodišnje biljke koje će imati vremena da uspostave korenov sistem do zime. Šta god da sadite, zalivajte tokom sušnih dana!

Foto: Shutterstock

 

Rotkvice izrastu za 30 dana

Ako želite da vidite brzo rezultate svog rada u bašti, onda posadite rotkvice jer su baš one jedna od najbrže rastućih povrtarskih kultura. Već posle mesec dana neke vrste su spremne za branje. A najbolje je da ne čekate predugo da ih uberete jer mogu postati drvenaste.

Foto: Shutterstock

 

Kelj će preživeti i zimu

Ovo izdržljivo zeleno lisnato povrće ne mari mnogo ni za toplotu ni za hladnoću, pa ako ga sada posadite, možete da ga berete u oktobru. A moglo bi da ima još bolji ukus nakon blagog mraza. Kelj vas takođe može iznenaditi i prezimiti - to jest, preživeće zimu pa će ponovo izrasti sledećeg proleća!

Foto: Shutterstock

 

Lep i otporan neven

Otporna jednogodišnja biljka koja ne zahteva zaštitu i ostaće lepa do prvog jakog mraza. Nije osetljiva ni na sušu. Dodajte je u vrt ili u velike saksije na terasi kojima je potrebno malo boje u kasnoj sezoni. Neveni su jarkožute, narandžaste i krem boje pa savršeno dopunjuju jesenje nijanse koje će tek eksplodirati.

Foto: Shutterstock

 

Krastavci za turšiju

Krastavac brzo raste i sada možete da posadite seme u zemlju za jesenje branje. Neki su spremni za samo 40 dana. Ali morate redovno da ih zalivate da se ne bi osušili. Sada se uglavnom sade kornišoni jer imaju kraći period sazrevanja.

Svež spanać u jesen

Da biste u jesen jeli svež spanać, posadite ga u avgustu ili septembru.

To je još jedan zeleniš kojem nimalo ne smeta hladnoća. Posipajte seme u redove i lagano ih prekrijte zemljom. Ili ga posadite između viših useva, poput pasulja, kako biste obezbedili zaklon od kasnog letnjeg sunca.

Foto: Shutterstock

 

Vesela crnooka suzana

Ima zlatne cvetove i smeđe ili crni krug u sredini, zbog čega je i dobila takav naziv. Nije zahtevna i uspeva na običnoj zemlji. Postoje jednogodišnje i višegodišnje vrste. Najbolje je sada posaditi višegodišnje metodom deljenja kako bi korenje imalo vremena da se utvrdi i da vas cvet sledeće godine uveseljava svojom lepotom od leta do jeseni. Često se sadi na terasama kao živa zavesa.

Probajte repu!

Ako nikada niste probali repu, vreme je za eksperiment! Nove sorte su slađe i sazrevaju za oko 60 dana, tako da imate još vremena za uzgoj. Neke vrste imaju lukovice, a druge ih ne formiraju, već se jedu kao i ostalo lisnato zeleno povrće. Veoma je zdrava i možete da je stavite izrendanu u salatu ili u čorbe.

Komentari (0)

Loading