Velika greška: Evo zbog čega ne treba da spuštate roletne tokom dana
Foto: Pixbay

Naime, istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu u Oregonu, koje je vodio dr Aškan Fahimipur, utvrdiolo je da je mnogo zdravije držati roletne podignute jer sunčeva svetlost ubija bakterije koje žive u česticama prašine, a to može da smanji i rizik od respiratornih problema.

Istraživanje je objavljeno u stručnom žurnalu "Mikrobiom", a naučnici su u kontrolisanim prostorijama izložili bakterije koje se nalaze u kućnoj prašini trima različitim situacijama – tamnoj prostoriji, sobi sa prirodnim svetlom, a u trećoj sobi je bilo UV osvetljenje.

Nakon 90 dana su sakupili uzorke i analizirali ih, pa su tako utvrdili da postoji veza između izloženosti svetlosti i broju bakterija u prašini. Bakterije su se mnogo brže (čak 12 odsto) razmnožavale u tamnim prostorijama. Najmanje bakterija je bilo u sobi sa UV svetlom (6,1 odsto), a zatim u prostoriji sa dnevnim svetlom – 6,8 odsto.

Osim toga, bakterije koje su pronađene u mračnoj sobi su bile povezane i sa respiratornim problemima, mnogo više nego one koje su uzorkovane u sobi sa dnevnom svetlošću.

- Naša studija je potvrdila ono što su stari znalo odavno, da dnevna svetlost ubija mikrobe u česticama prašine, saopštio je autor studije dr Fahimipur.

Foto: Pixbay

 

 

Komentari (0)

Loading