Pospešuje pamćenje i fokus na prirodan način: Ove namirnice povećavaju koncentraciju
Foto: Shutterstock

Da li ste se pitali koliko podataka registrujemo tokom jednog dana? Kroz ljudski mozak prođe čak 34 gigabajta informacija na dnevnom nivou, pokazala su istraživanja.

U proseku to je jednako jednonedeljnom protoku podataka jednog laptopa. Toliki broj informacija ozbiljno usporava pamćenje i smanjuje koncentraciju.

Međutim, zdrava hrana je tu da osnaži organizam i pomogne. Takođe, podseća nas da bi na našem stolu uvek trebalo da stoje raznovrsne i raznobojne namirnice.

Zdrava ishrana utiče na poboljšanje koncentracije, pamćenja, fokusa i u tom cilju izdvajamo 5, lako dostupnih namirnica za svačiji ukus i zdraviji život.

1. Kafa

Pića s kofeinom efikasan su način za brzu aktivaciju moždanih vijuga. Kafa zapravo prikriva umor, tako što blokira njegov centar. Kofein može da pomogne radnoj memoriji smanjujući umor i povećavajući koncentraciju, posebno kada je potrebno da se koncentrišete na nove informacije.

2. Riba

Ona sadrži omega-3 masne kiseline koje pomažu pri pamćenju i mentalnim sposobnostima. Bez omega-3 je slabije pamćenje, a češće su promene raspoloženja, pa je i masna riba poželjna namirnica za bolju koncentraciju. Najbolji izbor su losos, pastrmka, skuša, haringa, sardine i sardele.

3. Orašasti plodovi

Ovi plodovi i semenke dobar su izvor antioksidanata, vitamina E, koji je vezan sa manjim kognitivnim padom kako starite, i potrebna je mala količina dnevno da biste osetili ovaj benefit. Bogati su i esencijalnim uljima i amino kiselinama, zahvaljujući čemu spadaju u važne namirnice za bolju koncentraciju.

4. Bobičasto voće

Dokazano je da je bobičasto voće dobro za ceo organizam, a posebno za mozak. Posle pauze za ručak pojedite šaku bobica i vratite fokus.

5. Crna čokolada

Koncentrisana količina kakaa puna je prirodnog kofeina koji pomaže lučenje endorfina – hormona sreće i poboljšava raspoloženje. Refleksi su izoštreniji, reaguje se brže, a šanse za oboljenje od neke srčane bolesti su manje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading