ZBOGOM, KRVOPIJE! Otarasite se komaraca i ostalih buba uz biljke koje možete uzgajati u svojoj bašti
Foto: Shutterstock

Insekti i komarci su najveći neprijatelji ljudskog uživanja i najgori kvaritelji letnjih uživancija. Iako tablete ne rade napolju, ima leka. Postoje biljke koje svojim mirisom teraju krvopije, pa nije loše posaditi ih oko prostora u kojem sedite.

Moćna limunova trava

Citronela, kako još zovu limunovu travu, najpopularnija je biljka koja odbija komarce. Ima vrlo oštar miris, pa zamaskira ostale okolne mirise, sprečavajući komarce da ih lociraju i priđu. Ona je veoma laka za održavanje i može da dostigne visinu od oko metar i po. Možete je držati u saksijama na tremu ili u dvorištu, a možete je i posaditi direktno u baštu.

Foto: Shutterstock

 

Raskošna petunija

Ova višegodišnja biljka je poznata i kao prirodni pesticid, jer može da odbije lisne vaši, zlatice i bube. Vrlo ju je lako uzgajati i možete je posaditi u zemlju ili držati u saksiji. Voli sunce i lagano, dobro drenirano tlo. Zalivajte je odstajalom vodom, jer hladna voda na visokim letnjim temperaturama može da dovede do propadanja korena.

Foto: Shutterstock

 

Šmek Mediterana

Lavanda ne samo da balkonu i terasi daje mediteranski šarm, već se svojim mirisom pouzdano bori protiv dosadnih mušica i komaraca, pa se biljka sitnih ljubičastih cvetova mora naći u vašem okruženju. Eterično ulje lavande jedino je koje se na kožu može nanositi u nerazređenom obliku, a intenzivna aroma koju širi nikako ne prija insektima. Lavandi treba sunce bar osam sati dnevno, pa je zasadite na sunčanim delovima svoje bašte.

Foto: Shutterstock

 

Lekovit ali i ukusan

Dragoljub je pravi drugar svakog baštovana. Odbija muve, bube, lisne uši, a odbijajući ih od sebe zapravo štiti ostale biljke u svojoj okolini. Pa i vas! Ovaj cvetić proizvodi hemikalije u vazduhu koje odbijaju insekte, pa ga zato posadite u vlažnu, dobro dreniranu zemlju na suncu i redovno ga zalivajte.

Foto: Shutterstock

 

Mirisni ruzmarin

Ne samo da dodaje ukus vašem jelu, već takođe pomaže da se insekti drže podalje. Ovo je još jedna biljka savršena za letnju vrućinu jer voli da bude suva. Nama se možda sviđa miris ruzmarina, ali ga komarci ne podnose. Dakle, posadite ruzmarin u saksije ili zemlju i imaćete od njega mnogo koristi.

I miris i ukus

Kad kažemo bosiljak, mislimo - pesto! Ali ova jednogodišnja biljka uz to i odbija muve i komarce. Dajte mu dnevno šest do osam sati punog sunca i vlažno zemljište i uživajte u večeri bez krvopija. Dobro, i u pestu!

Idealna za početnike: menta

Osvežavajuća nana može se koristiti u jelima i koktelima, ali ima dodatni bonus. To je višegodišnja biljka koja odbija komarce! Nanu je lako uzgajati, ali često berite lišće kako bi biljka bila u najboljem izdanju. Možete je gajiti u zatvorenom tokom cele zime - i to će vam takođe pomoći da držite muve što dalje.

 

Komentari (0)

Loading