Sve o pravilnoj zaštiti kože: Ovo treba da znate pre nego što kupite kremu za sunčanje
Foto: Pixbay

Da biste izbegli neprijatnosti i da biste se zaista zaštitili potrebno je da imate u vidu sledeće stvari:

UVA vs UVB

UVB zračenje je odgovorno za opekotine kože, dok je UVA odgovorno za starenje kože. Konkretno, UVA zraci stimulišu proizvodnju melanina u koži, što rezultira tamnjenjem. Međutim, treba znati da su UVA zraci odgovorni za prerano starenje kože. S druge strane, UVB zračenje izaziva opekotine na koži, a u budućnosti može izazvati rak kože.

SPF indeks zaštite

SPF indeks zaštite od sunca odnosi se na količinu vremena koje provedete izloženi na suncu. Dakle, SPF se odnosi samo na UVB zračenje, osim ako je SPF 50. Dakle, kada nosite SPF 30, možda nećete izgoreti, ali sunce neometano oštećuje vašu kožu.

Značaj PA ++++

Ovo je merenje koje dolazi iz Japana i sve češće se upotrebljava – ima skalu od PA + do PA ++++, sa znakom + koji pokazuje kolika je zaštita od UVA zraka.

Pri kupovini kreme za sunčanje veoma je važno to da ona ima visok zaštitni faktor, naročito kada su deca u pitanju. Ukoliko niste sigurni šta je to što je najbolje za vašu kožu najbolje je da se pri kupovini konsultujete sa farmaceutima, koji će na osnovu njene boje, izgleda, starosti proceniti koji proizvod je najbolji za vas. 

Komentari (0)

Loading