MINIMALIZAM ODLAZI U ISTORIJU: U trendu su džungla vrtovi i šah travnjaci! 3 jednostavna saveta iskusnih baštovana
Shuterstoock

Poslednjih godinu dana okrenulo je ljude prirodi, pa su svi poželeli da urede vrt i terasu. Lep zeleni kutak je oaza naročito za ljude u gradu.

Nekada je bilo super-moderno da se bašta uredi u zen-stilu koji podrazumeva potpuni minimalizam. Onda je nastupila moda bašte koja imitira livadu ili džunglu. Najnoviji trendovi uređenja vrta i terasa donose tri nove ideje.

1. Fontana u vrtu

Koliko god bila mala fontana umiruje i opušta. Prema filozofiji Feng shui voda je obavezan deo vrta. U velikom dvorištu može da se izgradi velika fontana, ali u malu je dovoljno nabaviti malu keramičku fontanicu veličine saksije. U modernom vrtu fonatana može da bude i pop principu vodene zavese.

Fontana poput zida ili skromna prskalica.

Uklopite je sa biljkama koje već imate, a ako je vrt prazan i tek ga formirate napravite geometrijski oblik koji ćete lakše osmisliti i kasnije saditi cveće.

2. Šah travnjak

Lep travnjak je ukras svakog vrta, a najnoviji trent je da se šiša poput šaha. Dakle, kosilicom se prave linije uzduž i popreko.

Vertikalni zeleni zid i što više biljaka.

3. Uređenje balkona

Poslednjih godina su se svi trudili da imaju ultramoderno cveće u super elegantnim saksijama. Korov su sprečavali da raste malčem i kamenčićima, a metalnim ogradicama su zaustavljali širenje biljaka na prostor koji nije predviđen za njih. Jedna biljka je bila centralna i sve se ređalo oko nje.

Sada je trend kaskadno uređenje balkona. Prave se biljni zidovi sa jednogodišnjim cvetnicama zasađenim u plitke saksije kako bi pokrili vertikalnu površinu balkona. Sada se gaji što više biljaka i mešavina cveća sa povrćem i jagodama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading