Saveti koji spasavaju život: Evo šta treba da uradite ukoliko dođe do požara u stanu
Foto: Shutterstock

1. Pozovite vatrogasce

Ukoliko primetite požar ili osetite miris dima u vašem stanu ili zgradi, pozovite vatrogasnu službu i nikada nemojte pretpostavljati da je neko to već učinio.

Ako u toku noći primetite požar, a nemate alarm za slučaj opasnosti, izađite na prozor ili u hodnik i vičite "Požar", tako da probudite ukućane i komšije, pa pozovite 193. Vatrogascima dajte konkretne podatke o mestu požara kao što su adresa, sprat i broj stana.

2. Zatvorite vrata i isključite struju

Ukoliko je požar u nekoj prostoriji vašeg stana, zatvorite vrata te prostorije i isključite električnu energiju. Pozovite vatrogasce i evakuišite ukućane, pa ako je požar manjeg obima, pokušajte gašenje.

Ukoliko je, pak, požar većeg obima, napustite stan zatvarajući sva vrata za sobom; u suprotnom će se, zbog dotoka svežeg vazduha požar brzo proširiti na ceo stan.

3. Kad voda ne rešava problem

Nikada ne koristite vodu za gašenje požara na električnim instalacijama i aparatima, zbog rizika od strujnog udara.

Takođe, nikada nemojte koristiti vodu za gašenje požara izazvnim benzinom ili uljem, jer ove supstance plutaju po vodi i samim tim mogu da doprinesu širenju požara.

4. Prebrojte ukućane

Prilikom evakuacije važno je da se svi ukućani okupe u istoj prostoriji, jer deca zbog straha mogu negde da se sakriju. Tek kada su svi na broju, krenite ka izlazu.

5. Krpe natopljene vodom za lakše disanje

Prilikom evakuacije spremite se za susret sa gustim dimom i vrelinom, pa ako imate vremena, obujte cipele sa debljim đonom, obucite kaput i obavezno vežite krpe i peškire natopljene vodom preko nosa i usta.

6. Što dalje od lifta

Prilikom evakuacije nikada ne koristite lift, jer se u toku požara oslobađa gust dim koji sadrži otrovna isparenja koja brzo ispune okno lifta i samu lift kabinu. To uzrokuje sigurnu smrt od gušenja za sve koji se nalaze u liftu.

7. Kad je bezbedno izaći na terasu

Ako niste neposredno ugroženi požarom, najbolje je da ostanete iza zatvorenih vrata svog stana.

U slučaju da dim počne da prodire oko vrata, natopite peškire i krpe vodom, stavite ih oko štokova i ispred vrata da sprečite prodor dima u stan.

Ako je spoljašnji vazduh čist, idite na terasu zatvarujući balkonska vrata za sobom i sačekajte da vatrogasci završe gašenje požara, jer u svom stanu ste najbezbedniji.

8. Pazite gde bacate opuške!

Neugašeni opušak cigarete nikada nemojte bacati kroz prozor ili sa terase, jer će u većini slučajeva završiti u sobi, ili terasi u nekom od stanova ispod vašeg i izazvati požar.

Mere prevencije

  • Iz MUP-a Srbije podsećaju da je požar realna opasnost u kojoj pored materijalne imovine možete izgubiti i život, te stoga nemojte dozvoliti da vam se dogodi, obezbedite se na vreme.
  • Iz podruma, garaža i tavana uklonite sve uskladištene zapaljive stvari.
  • Protivpožarna stepeništa i prolaze redovno čistite i obavezno održavajte prohodnim.
  • Prekontrolišite vašu vatrogasnu opremupravilno aktivirate protivpožarni aparat i podučite svoje ukućane tome.
  • Naučite svoju decu da u slučaju požara pozovu vatrogasce na broj 193.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading